fbpx
Сьогодні
15:52 04 Сер 2021

Буде складно мати довіру до свідчень Чауса, де б він їх не давав, - керівник НАБУ

Фото: uacrisis.org

Директор Національного антикорупційного бюро (НАБУ) Артем Ситник стверджує, що рядова справа про хабарі екссудді Миколи Чауса перетворилася на політичну і тепер складно буде довіряти його показанням слідству або в суді.

Про це Ситник сказав в інтерв'ю ZN.ua.

«По-перше, рядова справа (про хабарі – ред.) стала політичною. По-друге, внаслідок цього дійсно буде складно мати довіру до її свідчень. Де б він їх не давав – в НАБУ, СБУ або в суді. Тим більше без підтвердження доказами», – зазначив директор НАБУ.

За його словами, у відомстві був законний шлях розслідувати обидві справи – і про хабарі, і про зникнення. Так, зазначив він, у першому випадку – розслідування встановило факт злочинної діяльності екссудді, у другому, «на мою думку, є досить серйозні напрацювання, які могли б отримати своє остаточне підтвердження після свідчень екссудді».

При цьому Ситник передбачає, що тепер і справедливе покарання у першій справі про хабар – під загрозою. «Екссудді дали можливість спекулювати тим, що це – нібито політичне переслідування», – сказав він.

Директор НАБУ вважає, що скандальне повернення екс-судді в Україну – «абсолютна дурість».

«Повторюся, нас відділяло три – максимум чотири тижні до рішення суду про його екстрадицію. Він повернувся б в країну на законних підставах і без будь-яких шансів на політичне забарвлення своєї справи», – підкреслив Ситник.

Як повідомляв Укрінформ, у серпні 2016 року детективи НАБУ викрили суддю Чауса в отриманні хабаря в розмірі 150 тис. доларів.

У вересні того ж року Верховна Рада підтримала подання Генпрокуратури про надання згоди на затримання та арешт судді. Однак Чаус втік з України і переховувався в Молдові. Третього квітня цього року адвокат Чауса Юліан Балан заявив, що група невідомих озброєних чоловіків викрала Чауса у центрі Кишинева.

30 липня низка українських ЗМІ повідомили про виявлення Чауса в селі у Вінницькій області. Після цього поліція затримала екс-суддю, але його пізніше нібито «перехопили» співробітники СБУ і вивезли в невідомому напрямку. Згодом у СБУ заявили, що «не викрадали» Чауса, а діяли в рамках закону і своїх повноважень, оскільки розслідують викрадення екс-судді та незаконне переправлення його через державний кордон.

Зі свого боку НАБУ наполягає на передачі їм Чауса, обвинуваченого у корупції.

1 серпня адвокат Чауса Ростислав Кравець повідомив, що знайшов свого підзахисного і поки що той перебуває під захистом СБУ й отримує медичну допомогу. Він заявив, що Чаус має поки що два статуси – підозрюваного у справі, яку розслідує НАБУ щодо ймовірного хабаря, і потерпілого у справі про викрадення, яку розслідує СБУ.

3 серпня Національне антикорупційне бюро України закликало СБУ доставити екс-суддю Миколу Чауса до Вищого антикорупційного суду 4 серпня для розгляду питання щодо обрання запобіжного заходу у вигляді утримання під вартою.

Також 3 серпня в НАБУ повідомили, що їхні детективи затримали колишнього суддю Чауса в столичній лікарні «Феофанія».

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: