fbpx
Сьогодні
21:32 03 Сер 2021

Рятувальники почнуть користуватися what3words, що допомагає визначити місцезнаходження потерпілих

English version here

Для рятувальників з Донецької, Луганської та Запорізької областей ПРООН організувала серію тренінгів, де вони опановували технологію визначення місцезнаходження what3words.

Як повідомляє пресслужба ПРООН, ця технологія вже успішно зарекомендувала себе серед рятувальних служб Сполученого Королівства, Північної Америки, Австралії, Південної Африки та Німеччини.

Користуючись адресами у форматі what3words, завдяки лише трьом словам громадяни зможуть передати рятувальним службам точні координати місця, де необхідна допомога. Завдяки цьому служби зможуть визначити точне місцезнаходження надзвичайної події та швидше направити туди рятувальну підмогу.

Технологія what3words розділила весь світ на квадрати площею 3х3 метри та присвоїла кожному квадрату унікальну комбінацію з трьох слів. Наприклад, "чудовий.оберіг.сосновий" – це точна адреса трьох квадратів у парку ім. Пушкіна в Краматорську на Донеччині. Застосунок what3words безкоштовний, а звантажити його можна як для операційної системи iOS, так і для Android, або скористатися онлайн-мапою what3words.com. Система не потребує підключення до інтернету, що значно спрощує її використання у місцевості з нестабільним мобільним зв'язком­­. Адреси у форматі what3words покривають увесь світ, а контент застосунку доступний 48 мовами, включаючи українську.

what3words

У надзвичайних ситуаціях для оперативного направлення допомоги на місце події визначення точних координат є критично важливим. Проте люди, які звертаються до рятувальних служб, часто не можуть точно вказати, де конкретно вони знаходяться, особливо якщо у тій місцевості немає адрес чи розпізнавальних знаків.

Саме така надзвичайна ситуація трапилася з водієм вантажівки, коли колеса його автомобіля загрузли в піску на віддаленій ґрунтовій дорозі, де не було жодного розпізнавального знака, неподалік міста Лиман на Донеччині. Оскільки водій не орієнтувався на місцевості, йому було складно описати своє точне місцезнаходження.

За підтримки ПРООН в Україні у межах Програми ООН із відновлення та розбудови миру диспетчери ДСНС, що працюють у трьох областях на сході України, пройшли навчання та вміють використовувати what3words-адреси, коли їм телефонують на 101. Диспетчер, який відповів на дзвінок, зміг дізнатися у водія координати місця, де той перебував, у форматі what3words і буквально за декілька хвилин направив на місце події рятувальників 21-го Державного пожежно-рятувального загону. Це перший в Україні випадок, коли рятувальна операція була здійснена завдяки інноваційній технології для визначення місцезнаходження.

what3words

ПРООН не тільки провела тематичні навчальні тренінги для рятувальників, а й передала технічне обладнання, аби співробітники ДСНС могли використовувати технологію what3words на сучасних гаджетах. Поставка включала 233 сучасних планшети, 69 комп'ютерів, інтерактивну панель, роутери та ноутбук. Закупівля обладнання для підрозділів ДСНС здійснена у межах Програми ООН із відновлення та розбудови миру за фінансової підтримки урядів Данії, Швейцарії та Швеції.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: