fbpx
Сьогодні
11:59 03 Сер 2021

Науковиця КНУ ім. Шевченка вдруге помилково потрапила до санкційного списку РНБО

Фото: ОПУ

Молодша наукова співробітниця Інституту міжнародних відносин Київського національного університету ім. Тараса Шевченка Ольга Калініна помилково потрапила до санкційного списку РНБО. Це відбувається вже вдруге.

Її рахунки вже заблоковані, вона не може отримувати зарплату і користуватися банківськими картками, передає "Обозреватель".

На те, щоб домогтися справедливості після попередніх санкцій, Ользі знадобився майже рік. Досі в неї за допущену жахливу помилку навіть не попросили вибачення – і ось нове випробування.

У 2018 році життя молодої жінки круто змінилося. Щасливу дружину і маму маленької Агати поставили перед фактом: тепер вона "терористка". Причому довгий час Ользі не говорили навіть у банку, чому заблоковані її рахунки.

Згодом з'ясувалося, що в списку санкцій РНБО (від 2018 року) були не просто вказані ПІБ, але й розкриті персональні дані киянки: ІПН, паспорт громадянина України, паспорт для виїзду за кордон і т. д. А вишенькою на торті стала "посада" – "секретар територіальної виборчої комісії Первомайського району". Однак до "виборів" в окупованому Криму Ольга не мала жодного стосунку.

На той час доньці Ольги, Агаті, було всього 2,5 роки. Молода жінка навіть не могла отримувати виплати на дитину.

"Ні з картки переказати, ні зняти у відділенні банку через касу. Не виходило оплатити готівкою будь-які послуги і через термінал поповнення", – розповідала Ольга.

Крім фінансових обмежень, у травні 2018 р. РНБО своїм рішенням доручила Міністерству закордонних справ України поінформувати компетентні органи Європейського Союзу, США та інших держав про введення санкцій і поставити перед ними питання про застосування аналогічних обмежувальних заходів. Перевіряти на собі їх Ольга Калініна, звичайно ж, не хотіла – сім'я вирішила навіть не намагатися виїхати у відпустку за кордон.

Майже рік знадобився на те, щоб наукову співробітницю київського інституту вивели зі списку.

"Це коштувало нервів, часу, сил… Нікому не побажаю зіткнутися з подібною ситуацією", – каже Ольга.

Як би там не було, але в 2019 році було опубліковано указ президента №82/2019, який вніс зміни до рішення РНБО: персональні дані киянки Ольги Калініної прибрали, а додали правильні – кримської пособниці країни-агресора.

Ольга з Михайлом і маленькою донькою видихнули. Але в липні 2021 року сталося дежавю. Киянку відмовився обслуговувати Monobank, а потім і ПриватБанк. Її рахунки заблоковано.

Причому в фінансових установах пам'ятають попередню епопею і розуміють, що знову сталася помилка, але зробити нічого не можуть.

Дійсно, на сайті Офісу президента опубліковано указ №265/2021, яким глава держави ввів у дію рішення РНБО. І в списку фізосіб, проти яких застосовані санкції, під номером 85 знову є "кримська Ольга Калініна", але з персональними даними київської.

Чоловік Ольги шокований подією, але знаходить сили жартувати. Сама ж Ольга переконана – безкарність породжує безвідповідальність.

"Ніхто навіть не перепросив за те, що сталося в 2018 році! І якби не розголос, не допомога ЗМІ, прокуратури АРК, Держприкордонслужби України, які надали докази того, що я ніяка не терористка, то я би досі жила в пеклі. Це ж треба так лажати, щоб удруге помилково "відправити" людину під санкції! Але, знаєте, навіть не здивуюся, якщо через кілька років знову побачу себе в подібному списку", – каже Ольга.

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: