fbpx
Сьогодні
14:37 03 Сер 2021

НАБУ вкотре просить СБУ віддати Чауса: натякають на перевищення повноважень

НАБУ каже, що СБУ перевищує повноваження, і просить доставити екссуддю Дніпровського райсуду Києва Миколи Чауса для обрання запобіжного заходу 4 серпня.

Про це повідомляє НАБУ у Фейсбук, передає Рубрика.

"Приховування співробітниками СБУ від детективів НАБУ інформації про місцезнаходження екссудді Дніпровського райсуду Києва, підозрюваного в отриманні неправомірної вигоди, є фактичним сприянням в ухиленні від кримінального судочинства та може містити ознаки злочину у вигляді перевищення службових повноважень", – зазначають НАБУ.

Йдеться про події 30 липня 2021 року, коли на Вінниччині було виявлено підозрюваного екссуддю, якого у серпні 2016 року детективи НАБУ оголосили у розшук. В березні 2017 року йому обрали запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Антикорупційники вказують, що КПК України передбачає: у випадку виявлення розшукуваної особи, її мають передати уповноваженому представнику органу досудового розслідування. Натомість, за словами НАБУ, Служба безпеки України переховує їхнього підозрюваного.

1 серпня детективи НАБУ надіслали до СБУ та ОГП вимогу про негайне доставлення екссудді до Національного бюро.

2 серпня у зв'язку із тим, що СБУ не забезпечило явку екссудді до НАБУ, було надіслано повторну вимогу із повістками про виклик підозрюваного.

"Національне бюро наголошує, що дотримання закону є обов'язком для всіх правоохоронних органів. Вжиття заходів безпеки до особи, яка перебуває у статусі потерпілого у кримінальному провадженні, що розслідується слідчими СБУ, жодним чином не може бути підставою для переховування такої особи від кримінального судочинства та невиконання ухвали про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. Тому, вчергове закликаємо СБУ дотримуватись вимог законодавства і доставити підозрюваного екссуддю уповноваженим детективам та до ВАКС о 14:00 4 серпня 2021 року для розгляду питання щодо застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою", – додають у НАБУ.

Довідка

Служба безпеки України заявила, що не "викрадала" колишнього суддю Дніпровського районного суду м. Києва Миколу Чауса, а діяла в межах закону та своїх повноважень.

Наголошується, що у зв'язку з відповідною заявою щодо пана Чауса "вжито заходів для забезпечення його безпеки".

В Офісі генпрокурора заявили, що намагаються знайти порозуміння між НАБУ та СБУ.

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: