Новини

У Києві Сквер Василя Стуса захистили від забудови

У Києві сквер Василя Стуса, який розташований на перетині вулиць Академіка Палладіна та Кільцевої дороги, захищений від забудови юридично.

Про це заявив секретар Київської міської ради Володимир Бондаренко, повідомляє пресслужба Святошинської РДА.

Будівництво на ділянці, де розташований сквер Василя Стуса, унеможливлено повністю, наголосив секретар Київської міськради Володимир Бондаренко.

Він пояснив, що у травні 2021 року міськрада столиці передала у постійне користування земельну ділянку площею понад один гектар для благоустрою зелених насаджень та обслуговування території скверу Василя Стуса. Офіційно вона належить до земель рекреаційного призначення.

Володимир Бондаренко нагадав, що у 1965-1972 роках на території скверу імені Василя Стуса стояв будинок. У ньому на другому поверсі поет жив разом із сім'єю. Під час будівництва Окружної дороги цей будинок знесли.

У 2006 році місцеві мешканці почали діяльність із облаштування скверу. Проте у 2007 року ця земля була продана, а у 2009 році забудовник почав вирубувати тут сосни, розповів секретар Київської міської ради. У лютому 2010 року сквер було найменовано іменем Героя України Василя Стуса, а у травні 2015 року зону відпочинку оновили за кошти столичного бюджету.

Після цього питання можливої забудови скверу виникало кілька разів, останній раз — у зв'язку із розробкою детального плану території, повідомив заступник мера Києва.

Раніше стало відомо, що у Святошинському районі столиці хочуть знести пам'ятник Василю Стусу та побудувати на його місці новий паркінг.

Мешканці району створили петицію на сайті КМДА, щоб не допустити цього.

Фото: Цікавий Київ

"Ми не повинні дозволяти руйнувати пам'ятники та стирати історію наших Героїв! У 1965–1972 роках, у Святошинському районі, на місці де зараз стоїть пам'ятник, разом з дружиною та сином жив Український поет, патріот, дисидент, Герой України – Стус В.С.

Спочатку, під час будівництва транспортної розв'язки над Окружною дорогою, був знесений його будинок. У період між 2006 та 2009 роками, міська влада продала земельну ділянку під забудову. У березні 2009 року почали спилювати "Стусові сосни", а сьогодні хочуть знести пам'ятник В. Стуса та облаштувати паркінг на його місці.

Громада Святошинського району та міста Києва не буде стояти осторонь. Пам'ятник повинен залишитись там де знаходився будинок поета! Земельна ділянка, адреса якої, на сьогоднішній день – пр. Перемоги, 121, повинна бути викуплена у власника та передана у власність громади", – йдеться у петиції.

Автори петиції також виступають за розширення земельної ділянки, на якій знаходиться пам'ятник.

Вони звернулися до міського голови Києва з проханням не допустити видачу дозволу на початок будівельних робіт та погодження містобудівних умов на забудову вказаної земельної ділянки.

Підписати петицію можна за цим посиланням.

Свіжі дописи

  • Новини

У російському Улан-Уде – масштабна лісова пожежа: вогонь перекинувся на житлові будинки, оголошено евакуацію

У столиці російської республіки Бурятія – Улан-Уде лісова пожежа перекинулась на житлові будинки, місцева влада… Читати більше

Tuesday April 30th, 2024
  • Новини

Зеленський провів наради з військовими: обговорили зрив планів рф, ситуацію на фронті, постачання зброї та снарядів

Президент України Володимир Зеленський провів наради з військовими щодо ситуації на фронті, наступів військ рф… Читати більше

Tuesday April 30th, 2024
  • Новини

Атаки українських дронів на НПЗ спричинили різке зростання цін на бензин у росії, – Politico

Українські удари по російських нафтопереробних заводах спричинили зростання цін на дизельне пальне на 10%. А… Читати більше

Tuesday April 30th, 2024
  • Новини

На ТОТ росіяни планують мобілізувати чоловіків через електронні повістки, – Центр нацспротиву

На тимчасово окупованих територіях України з 1 листопада міноборони РФ розпочне мобілізацію через надсилання електронних… Читати більше

Tuesday April 30th, 2024
  • Новини

Українців закликають не нехтувати сигналами повітряної тривоги на Великдень: можливі ракетні провокації окупантів

Російські війська можуть готувати ракетні провокації по Україні у період Великодніх свят. Про це повідомляє… Читати більше

Tuesday April 30th, 2024
  • Новини

Генштаб: за добу на фронті зафіксовано 96 боєзіткнень, найбільше – на Бахмутському та Авдіївському напрямках

Протягом доби авіація Сил оборони завдала ударів по 12 районах зосередження особового складу противника. На… Читати більше

Tuesday April 30th, 2024

Цей сайт використовує Cookies.