fbpx
Сьогодні
09:56 31 Лип 2021

В Музеї історичних коштовностей України відвідувачі мають змогу побачити справжню скіфську пектораль

30 липня в приміщенні Музеї історичних коштовностей України відбулось урочисте відкриття виставки "Пектораль. Знахідка століття". 

Про це інформує пресслужба Інституту Археології НАН України, повідомляє Рубрика.

Виставка присвячена п'ятдесятій річниці розкопок кургану Товста Могила. Саме у ньому 21 червня 1971 року український археолог Борис Мозолевський дослідив поховання родини скіфського вождя з почтом. Серед численних ритуальних артефактів вирізняється пектораль – шедевр греко-скіфського мистецтва. З того часу вона без сумніву стала однією з візитних карток вітчизняної археології.

"Родзинкою виставки є те, що вперше з 2014 року відвідувачам представлено оригінал пекторалі. Адже з початку російсько-української війни в музеї можна було побачити тільки її гальванокопію. Окрім того, за нагоди ювілейної дати на виставку передано з фондів Інституту археології й інші експонати, що раніше не були відомі широкій аудиторії, зокрема деталі поховального кортежу та вузда з поховань конюхів", – розповідають про виставку в Інституті.

Доповнює виставку інформація про першовідкривача скарбу – Бориса Мозолевського, котрий був не тільки археологом, але й поетом. Вітрини з археологічним матеріалом супроводжують цитати з польового щоденника та фотографії експедиційного побуту, які занурюють в піднесену атмосферу, що панувала на розкопках.

Виставка Пектораль. Знахідка століття

За нагоди події дослідники підготували ювілейне видання "Симфонія пекторалі", де узагальнили основну інформацію про цей артефакт. Окрім того, тут представлено надзвичайні макрофотографії, які дозволяють побачити недоступні неозброєному оку деталі і вповні осягнути майстерність і художній смак творця пекторалі.

Виставка відкрита для відвідування з 31 липня по 31 жовтня 2021 року на другому поверсі Музею історичних коштовностей України, що за адресою Київ, вул. Лаврська, 9, корпус 12.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: