fbpx
Сьогодні
23:25 31 Лип 2021

У Зеленського вважають, що ситуація із Чаусом не вплинула на міжнародні відносини

У Зеленського певні, що ситуація із викраденням екссудді Миколи Чауса, не вплинула на відносини із деякими міжнародними партнерами.

Про це повідомив Сергій Никифоров, речник президента Володимира Зеленського, передають "Букви".

Так, на запитання, чи не вплине викрадення Чауса на відносини з міжнародними партнерами, речник президента відповів, що треба питати у них самих.

"Але якщо згадати нещодавню поїздку президента на саміт Асоційованого тріо (України, Грузії та Молдови), то там питання Чауса не вплинуло ані на двосторонні переговори із президенткою Молодови Маєю Санду, ані на багатосторонню зустріч із Саломе Зурабішвілі (президенткою Грузії), Шарлем Мішелем (президентом Європейської ради) і тією ж Санду", – сказав Никифоров.

Як повідомляла Рубрика, 15 березня Молдова остаточно відмовила у притулку скандальному судді Чаусу.

5 квітня екссуддю Чауcа, оголошеного Інтерполом у міжнародний розшук, який перебував у Кишиневі, викрали іноземні громадяни. Вони вже покинули Молдову, перейшовши молдавсько-український кордон.

11 квітня стало відомо, що ексохоронець Порошенка, який фігурує у справі про перевезення Чауса, задекларував 5 млн по виходу на пенсію.

22 квітня розслідувачі заявили, що до зникнення ексудді Чауса можуть бути причетні українські розвідники та посольство України.

8 травня стало відомо, що Служба безпеки України відкрила кримінальне провадження за фактами викрадення екс-судді Миколи Чауса і незаконного переправлення його через державний кордон.

17 травня цього року в Telegram-каналі з'явилося відеозвернення Чауса, про можливе викрадення якого повідомлялося з початку квітня. Він заявив, що планує повернутися в Україну і заперечив, що його викрали в 2021 році.

23 липня розслідування справи стосовно "викрадення" українського екссудді Миколи Чауса в Молдові завершили. Молдовські слідчі органи чекають відповіді від України.

Сьогодні, 30 липня, колишнього суддю Миколу Чауса знайшли у Вінницькій області.

За даними НАБУ, СБУ вивезла Чауса на Володимирську, 33, не передаючи його співробітникам НАБУ.

Довідка

У серпні 2016 року НАБУ порушило справу проти Чауса – слідство встановило, що суддя отримав хабар 150 тис. доларів готівкою, з яких 80 тис. сховав у дволітрову банку.

Однак без рішення парламенту відразу затримати суддю не змогли – через суддівський імунітет. Згодом Чаус перестав з'являтися на допити в НАБУ, його оголосили в розшук.

6 вересня того ж року Верховна Рада зняла недоторканність з Чауса, а Солом'янський райсуд Києва дозволив його затримати. Інтерпол оголосив Чауса в розшук в листопаді 2016 року, а через кілька місяців – 1 березня 2017 року – суддю затримали в Кишиневі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: