fbpx
Сьогодні
18:27 31 Лип 2021

У Києві створюють мурал на підтримку жінок, які постраждали від домашнього насильства

Фото: vechirniy.kyiv.ua

У Дарницькому районі київські художниці закінчують роботу над стінописом на тему підтримки жінок, які постраждали від домашнього насильства «Народжені з попелу».

Про це пише «Вечірній Київ».

До ідеї створити такий проєкт фотохудожницю Євгенію Фулен підштовхнула історія її подруги, яка, на жаль, потерпала від тиранії.

«Кожна третя жінка в Україні страждає від знущань у родині, а кожна десята — помирає після нанесених травм. Аби хоч якось зарадити такій сумній статистиці, я вирішила зробити серію муралів, присвячених домашньому насиллю. Мої героїні не бояться говорити про свої особливі історії», — розповідає  Євгенія Фулен.

київські художниці створюють мурал про домашнє насильство

Фото: vechirniy.kyiv.ua

Так, місяць тому перший мурал вже почали малювати в Дарницькому районі, на вул. Княжий Затон, 21 — попередньо, звісно, отримали дозвіл у Дарницькій РДА. На фасаді будинку за цієї адресою поступово вимальовується щаслива жінка, яка змогла піти від кривдника і стала вільною. Працюють над зображенням художниці Юлія Абрамова та Яна Власенко-Бернацька.

Вони розповідають, що спочатку за один вечір перенесли картинку з допомогою трафарету та проєктора на стіну. А тоді взялись до роботи.

«Малюємо вихідними упродовж останнього місяця. Через три повноцінних робочих дні цей мурал буде повністю готовий», — розповідає художниця Юлія Абрамова.

київські художниці створюють мурал про домашнє насильство

Фото: vechirniy.kyiv.ua

Етнічною особливістю муралу вони називають крило феніксу у стилі самчиківського розпису.

«Цю ідею запропонувала моя напарниця-художниця Яна, бо вона майстриня саме цього виду розпису. Таким чином ми використали традиційні українські мотиви», — доповнює художниця.

Мешканці будинку із великою зацікавленістю спостерігають за роботою майстринь. А дехто навіть долучається до творення муралу.

«Залюбки даємо їм пензлики, аби підтримали проєкт та зрозуміли важливість вчасно говорити про домашнє насилля, про яке чомусь завжди прийнято було мовчати. Приємно, що люди ставляться з повагою до роботи, але є й такі, які просять, поки є можливість, домалювати своїх домашніх улюбленців. Навіть пропонують за це гроші», — сміється Юлія.

київські художниці створюють мурал про домашнє насильство

Фото: vechirniy.kyiv.ua

Проєкт реалізується за підтримки ЮНЕСКО та Вітару Італія.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: