fbpx
Сьогодні
Корисності 10:25 31 Лип 2021

Як технології допомагають долати бар'єри: топ-5 додатків для людей з інвалідністю (і не тільки)

За даними дослідження Kantar у 2019 році, 74% населення України користуються інтернетом, а більшість із них називають смартфон основним головним способом виходу в мережу. Тож активісти громадської організації Доступно.UA вирішили зібрати топ-5 додатків для смарфонів, корисних для людей з інвалідністю і не тільки.

додатки для людей з інвалідністю

Фото: Wired.com

  • Open Sesame Phone пропонує відповідь на вічне запитання: чим корисні відеоігри? Розробники застосували аналіз жестів для ігор на приставках у створенні додатку, що дозволяє перейти на повне керування смартфоном голосом та жестами. Додаток розпізнає обличчя та слова свого власника, зчитуючи мінімальні рухи кінцівками чи головою через фронтальну камеру — саме так він допомагає рухати курсор та працювати з програмами.
    Його придумали шість років тому ізраїльські винахідники: розробник ігор та інженер-електротехнік з порушенням опорно-рухового апарату. Девайс працює на Android та фіксує активність на відстані 40-60 см.
додатки для людей з інвалідністю

Фото: Pinterest

  • Додаток Talkitt створений для прокладання мостів у комунікації: він зчитує нечітке мовлення та перетворює його у зрозумілий текст чи аудіо. Найцікавіше у цій програмі — її здатність працювати будь-якою мовою. Спершу алгоритм просить вимовити кілька стандартних фраз, щоб проаналізувати мовлення та мову. Потім — створює особистий словник і розпізнає слова, виводячи їх аудіодоріжкою чи текстом. Щоб уявити, як це виглядає — пригадайте, як працює Siri. Застосунок розробляється ще з 2016 року, та зараз на стадії beta-тестування.
додатки для людей з інвалідністю

Фото: Berkley Innovators

  • Для людей з порушеннями слуху та для тих, хто обирає переписки замість розмов, група студентів із Сан-Франциско розробила програму Transcence, що перетворює мовлення у текстову інформацію на екрані. А ще розрізняє репліки різних людей та позначає кожну своїм кольором, що фактично формує своєрідний груповий чат, лише в офлайні. Молодим вченим вдалось створити по-справжньому унікальний винахід, адже кожен із його творців має порушення слуху з різних причин — додаток об'єднує їх усіх.
додатки для людей з інвалідністю

Фото: cargocollective.com

  • Не обов'язково шукати видання книг зі шрифтом Брайля, щоб мати змогу прочитати їх. Для людей з порушенням зору винайшли портативний девайс Finger Reader, який значно спрощує ситуацію: він читає книги за вас. Як це працює? Пристрій з маленькою вмонтованою камерою одягається на палець та зчитує текст, перетворюючи його, фактично, в аудіокнигу. А ще підказує вібрацією, коли час перейти на наступний рядок. Не можемо не згадати функцію перекладу: корисно в подорожах, щоб перекладати меню на українську 😉
додатки для людей з інвалідністю

Фото: Доступно.UA

  • Куди піти поїсти, де комфортно почитати, де зручно оформити документи та де зняти готівку? У додатку Dostupno знайдете локації на будь-який смак та запит. Він корисний не лише для людей з інвалідністю: ви батьки маленької дитини? Їздите на велосипеді і втомились шукати парковки? Гуляєте з тваринкою і не знаєте, де вам будуть раді? Додаток легко підкаже, як спланувати безбар'єрний маршрут, а фільтр #ДоступноРекомендує покаже одразу всі топові заклади.
    Шукайте наліпки ревізора доступності у своєму місті 😉 З цікавинок: зовсім скоро кожен зможе долучитися до розвитку мапи доступності та додати свій улюблений заклад на карту, щоб про нього дізналися інші користувачі додатку.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: