fbpx
Сьогодні
10:46 30 Лип 2021

Прем'єр Чехії пропонує давати вакцинованим громадянам додаткову оплачувану відпустку

Пропозиція прем'єр-міністра Чехії Андрія Бабіша щодо надання двох оплачуваних вихідних усім вакцинованим працівникам у державній сфері означатиме додаткові витрати для бюджету в розмірі майже мільйон доларів.

Про це пише Seznam Byznys.

За оцінками головного економіста Trinity Bank та члена Національної економічної ради уряду Лукаша Кованди, витрати становитимуть 21 мільярд крон.

З ідеєю надавати вихідні, навіть заднім числом, Бабіш виступив цього тижня. Таким чином влада планує заохотити людей активніше вакцинуватися, адже останнім часом інтерес до щеплення проти COVID-19 знизився.

Деякі приватні компанії вже надавали своїм працівникам певні пільги «за щеплення» у формі оплачуваної відпустки чи грошової винагороди.

Наразі у міністерствах, органах влади та їх підрозділах працює 482 270 співробітників. За словами президента Асоціації торгівлі та туризму Томаша Прузи, це принципово не вплине на роботу апарату чи фінанси.

"Якби цього року державні службовці взяли б дводенну оплачувану відпустку і якби компанії та підприємства приватного сектору, а також регіони та муніципалітети почули заклик прем'єр-міністра, економіка Чехії втратила б ще 15,3 млрд крон", – сказав Кованда.

Натомість Пруза вважає, що витрати на лікування нещеплених людей та простій підприємств унаслідок їх можливої хвороби коштував би державі більше.

"Буде менше хворих і буде менше тиску на скорочення економіки", – заявив Пруза. Він думає, що два вихідних можуть стати додатковим аргументом для пришвидшення вакцинації.

У Національній бюджетній раді досить обережно оцінюють економічний вплив свят.

"На даний момент неможливо підрахувати чисту вартість цього заходу, що розглядається, оскільки зі збільшенням охоплення населення щепленнями буде економія як на тестах, так і на лікуванні", – сказала голова ради Єва Замразілова.

За її словами, також незрозуміло, чи застосовуватиметься цей захід до всіх державних службовців чи лише до чиновників.

Рубрика:
Здоров'я Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: