fbpx
Сьогодні
12:23 29 Лип 2021

Нещодавні рішення “Газпрому” спровокували в Європі зростання цін на газ до небувалих максимумів

Небажання "Газпрому" збільшувати поставки газу через Україну спровокувало зростання цін в Європі до небувалих максимумів. Ціни в Європі злетіли до 500 дол. за 1 тис. кубометрів.

Про це повідомляє російське видання "Коммерсант", передає УНН.

"Чергова відмова "Газпрому" від бронювання додаткових транзитних потужностей через Україну, тепер уже на серпень (63,7 млн кубометрів на добу), спровокував рекордне сплеск цін на газ в Європі", — говориться в повідомленні.

Повідомляється, що спотові котирування і ф'ючерси наблизилися до позначки в 500 дол. за 1 тис.

На думку аналітиків, через крихкий баланс попиту і пропозиції в Європі, викликаного також низькими запасами в сховищах і конкуренцією з Азією за СПГ, до кінця року ціни не будуть демонструвати ознак істотного зниження.

"Так, спотові ціни на газ на ключовому хабі TTF в Нідерландах побили історичний рекорд, досягаючи на піку 484 долара за 1 тис. кубометрів (39 євро за 1 МВт/год), за даними EEX. Форвардні ціни також зросли до історичного максимуму: найближчий серпневий ф'ючерс на TTF за добу зріс на 5,3%, до 491 долара за 1 тис. кубометрів (39,6 євро за 1 МВт/год). Вартість далеких ф'ючерсів також залишається високою: грудневий контракт торгується за 39,2 євро, а січневий — за 38,975 євро", — наголошується в повідомленні.

Також повідомляється, що при цьому поставки зрідженого природного газу в Європу знижуються, скорочуються і запаси в сховищах прийомних терміналів. З початку липня в газотранспортну систему Європи надійшло на 12% (близько 1 млрд кубометрів) менше регазифікованого СПГ, ніж у червні, а в річному вираженні зниження перевищило 22%.

Всі вільні партії СПГ йдуть в Азію, де попит продовжує рости через спеку і зростання потреби в електроенергії для кондиціонування.

Зазначається, що лідер по зростанню СПГ тут Китай, який в липні наростив імпорт СПГ на чверть рік до року, попит також відновлюється в Індії.

Аналітик по газу Центру енергетики МШУ "Сколково" Сергій Капітонов пояснює, що стрімке збільшення попиту в Азії створило комфортний цінової диференціал між спотовими цінами в Азії і Європі — близько 2 доларів за 1 млн БТЕ (70 доларів за 1 тис. кубометрів). В результаті спотовий СПГ продовжує активно йти в Азію.

"Процес заповнення підземних сховищ Європи після завершення щорічного технічного обслуговування на газопроводах "Північний потік" і Ямал-Європа активізувався: добове закачування повернулося до середньорічного значення. Однак поточний рівень запасів усе ще нижчий за норму — сховища заповнені лише на 55% проти 80% роком раніше", — говориться в повідомленні.

За прогнозом Platts Analytics, попит на газ в Північно-Західній Європі в третьому кварталі знизиться, проте споживання буде перебувати на рівні 428 млн кубометрів на добу, що на 27 млн кубометрів на добу менше, ніж роком раніше. При цьому високі ціни на газ гальмують перехід з вугільної на газову генерацію в Європі, незважаючи на те що ціни на викиди СО2 в Європі (вони покращують економіку газових електростанцій в порівнянні з вугільними) залишаються на високому рівні — 53 євро за тонну.

За очікуваннями співрозмовників "Коммерсанта" на ринку, ціни на газ не підуть вниз аж до запуску "Північного потоку-2", комерційні поставки першою ниткою якого можуть початися в жовтні.

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: