fbpx
Сьогодні
13:58 29 Лип 2021

Кілька сенаторів-республіканців висунули ультиматум Байдену через "Північний потік-2

Фото Reuters

Група сенаторів-республіканців вимагає від адміністрації президента Джо Байдена нових санкцій проти Північного потоку-2. Інакше вони погрожують заблокувати затвердження двох кандидатів на керівні посади в Міністерстві фінансів.

Про це повідомляє Bloomberg.

Сенатори заявляють, що заблокують на слуханнях у Комітеті з банківської діяльності кандидатури Брайана Нельсона й Елізабет Розенберг, які були запропоновані на посади з контролю виконання санкцій.

«Газовий трубопровід Nord Stream 2 напряму шкодить інтересам національної безпеки США, а також наших союзників і партнерів. У разі завершення цей проєкт посилить зловмисний вплив Володимира Путіна на Європу, дестабілізує неміцну безпеку України та заохотить Росію до подальшої агресії», — йдеться в листі.

Республіканці також вимагають скасувати санкційні пільги, які адміністрація Байдена запровадила відносно компанії-оператора Nord Stream 2.

Конгрес США двічі (в 2019 і 2020 роках) голосував за санкції проти проєкту в межах прийняття оборонного бюджету на наступний рік. Вони дозволили зупинити будівництво газопроводу приблизно на рік, але в січні цього року російський трубоукладач Фортуна відновив укладання труб. Пізніше до нього приєдналося інше російське судно — Академік Черський.

На початку червня президент РФ Володимир Путін оголосив, що укладання труб для першої з двох ниток Північного потоку-2 завершено. За даними Nord Streem 2 AG, будівництво мають намір завершити в серпні.

21 липня США та Німеччина опублікували текст угоди щодо Північного потоку-2. Згідно з домовленістю, вони сприятимуть залученню інвестицій на суму 1 млрд доларів у «зелений фонд» для розвитку відновлюваних джерел енергії в Україні та підвищення енергоефективності та енергобезпеки. Німеччина внесе до фонду перші 175 млн доларів.

Німеччина також зобов'язалась використовувати всі доступні їй засоби впливу для продовження транзитного контракту між Україно та Росією на строк до 10 років.

Переговори мають розпочатись не пізніше ніж 1 вересня.

В угоді сказано, що Німеччина активізує зусилля в межах нормандського формату, щоб забезпечити виконання Мінських домовленостей.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: