fbpx
Сьогодні
20:29 28 Лип 2021

Вчені довели, що собаки можуть розпізнавати брехню людини

Фото: GROMOVA

Команда вчених з Віденського університету провела експеримент, під час якого підтвердила теорію про те, що собаки можуть розпізнавати людську брехню.

Про це повідомляє Naked Science.

Вони відібрали собак різних порід та вікових груп для трьох етапів експериментів. У першому брали участь 120 собак (51 пес і 69 сук), які належали до 36 різних порід. На другий етап відібрали 60 собак, а для третього, контрольного – 80 собак. Тварини були віком до 14 років, а середній вік усіх собак становив 5, 31 роки.

Експеримент проводили в одній невеликій кімнаті, в яку людина могла потрапити через двоє різних дверей. Дослідники поставили там два пластикових відра різного кольору, висотою 15 сантиметрів.

Відра стояли на відстані 1,5 метра один від одного, та на одній і тій самій відстані від собаки, яка брала участь в експерименті. А самі відра накривали білим аркушем паперу або кришкою, яку собаки могли відсунути лапою або мордою.

Собаки сиділи в кімнаті з "радником", і ще з одною невідомою собаці людиною. Спочатку тварин вчили слухати поради чужої людини, щоб потім обрати відро, в якому заховано ласощі.

На наступному етапі тварини могли спостерігати за тим, як чужа людина перекладала смаколик в інше відро, а "радник" спостерігав за цим і направляв собаку. Для чистоти експерименту, після того, як ласощі клали у відро і собака це бачила, перша людина потайки витягувала їжу з відра і виносила її з приміщення.

Таким чином, в жодному з відер не було ласощів, коли тварина робила вибір. Таким чином вони не розраховували на нюх.

Дослідники намагалися зрозуміти, чи будуть собаки прислухатися до рекомендацій людини. Потім вчені проаналізували відеозаписи з тим, як собаки робили вибір.

З'ясувалося, що собаки не слухали людину, якої не було в кімнаті, коли ласощі ховали в інше місце. А ще половина тварин просто ігнорувала людину, яка намагалася вказати собаці на завідомо не те відро.

В результаті цього тесту вчені довели, що собаки, на відміну від приматів і дітей не так легко дають себе обдурити. Але часом результат залежав від породи.

Наприклад, тер'єри і бордер-колі, які брали участь в третьому, контрольному етапі тестування частіше піддавалися обману людини "порадника".

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: