fbpx
Сьогодні
19:08 28 Лип 2021

Кабмін схвалив нову стратегію інтеграції ромів

Кабінет міністрів на засіданні 28 липня схвалив Стратегію сприяння реалізації прав і можливостей осіб, що належать до ромської національної меншини, в українському суспільстві на період до 2030 року.

Вона замінить попередню Стратегію захисту та інтеграції в українське суспільство ромської національної меншини, термін дії якої сплив у кінці 2020 року, повідомила пресслужба Мінкультури.

Метою стратегії є забезпечення ромів документами, надання їм правового захисту, освіти, медичних послуг, працевлаштування та покращення соціального захисту.

"Йдеться і про необхідність подолання негативних стереотипів стосовно ромів", – кажуть в міністерстві.

Зараз до 8% ромів в Україні не мають документів, що посвідчують особу та підтверджують громадянство України. Ще гірша ситуація з іншими документами, які підтверджують реєстрацію шлюбу, місце проживання, права власності, працевлаштування тощо. Це створює підстави для соціальної незахищеності ромів, заважає повноцінній реалізації в культурному, соціальному, економічному й політичному житті. Чимало ромів продовжують потерпати через системну дискримінацію.

"Сучасне демократичне суспільство може бути консолідованим лише в тому випадку, коли всім жителям будуть забезпечені елементарні права людини та громадянина. Повноцінне включення ромів в українське суспільне життя – наша ціль. Україна – за рівні права для кожного", – заявив з цього приводу міністр Олександр Ткаченко.

Зазначимо, що за різними оцінками в Україні проживає від 200 000 до 400 000 ромів, які об'єднують цілий ряд діалектів і культурних ідентичностей.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: