fbpx
Сьогодні
16:48 27 Лип 2021

Війна за Тайвань між Китаєм та США лише питання часу, - ЗМІ

Поки Комуністична партія Китаю будує плани силою повернути Тайвань, якщо це необхідно, у американських військових зростає тривога, адже конфронтація з Пекіном навколо Тайваню виглядає цілком реальною.

Згадуючи про те, що Китай може розглядати «військовий варіант» проти Тайваню, головний розвідник Індо-Тихоокеанського командування США Майкл Студеман на початку липня сказав, що це лише питання часу, пише The Washington Post.

«На мою думку, ця проблема набагато ближча, ніж думає більшість», – сказав адмірал Джон Аквіліно.

Колишній керівник Індо-тихоокеанського командування США адмірал Філіп Девідсон заявив у березні, що Китай може захопити Тайвань силою до 2027 року.

«Китай може проводити військові операції», – сказав голова Об'єднаного комітету начальників штабів Марк Міллі.

Це правда, що проведення подібного військового штурму є однією з найважчих військових операцій, але Пекін не обов'язково повинен здійснювати вторгнення для досягнення своєї мети.

Можна припустити, що сталося б, якби Китай заблокував Тайвань – острів, який імпортує близько двох третин продовольства та велику частину енергоносіїв. Поки ВМС США зберігають «якісну» перевагу, Китай вже має найбільший у світі флот. Протягом декількох років його повітряно-ракетні війська також будуть набагато масштабнішими, ніж присутність США в регіоні. У Пекіна є реальна можливість заблокувати Тайвань.

Тайвань міг би спробувати зірвати петлю, але збройні сили острова недостатньо масштабні. Якщо Тайвань відкриє вогонь, Народно-визвольна армія Китаю може відповісти кібератаками, ракетами та повітряними ударами, які зруйнують електричну мережу Тайваню, закриють його аеропорти та додатково зашкодять економіці.

Це був би невдалий сценарій не лише для острова, а й для Вашингтона. Закон про відносини США з Тайванем говорить, що Сполучені Штати будуть стурбовані «будь-якими зусиллями визначати майбутнє Тайваню іншими способами, окрім мирних». Але закон не зобов'язує США захищати Тайвань. Чи готові Сполучені Штати ризикувати війною з ядерною озброєною державою?

США могли б спробувати здійснити заходи, які не стосуються війни – наприклад, запустити «повітряну естакаду», але убезпечити 24 мільйони жителів Тайваню може бути нелегким завданням. До того ж, Пекін може погрожувати збити будь-які літаки і потопити будь-які кораблі, які увійдуть на територію, яку він вважає своєю.

Чи будуть США боротися за порятунок Тайваню, або ж дозволять демократії острова впасти? Капітуляція стала б значним ударом по стратегічному положенню Сполучених Штатів в Азії, але це може бути краще війни, яку Америка ризикує програти.

Якщо США хочуть запобігти надзвичайній ситуації, тоді потрібно більше працювати, щоб стримувати Китай вже зараз. Для початку Сполученим Штатам потрібно усунути неузгодженість щодо того, чи буде Америка захищати Тайвань.

Невизначеність щодо намірів підвищує ризик війни – яскравим прикладом є вторгнення Північної Кореї в Південну Корею в 1950 році. Президент Байден повинен заявити про готовність захищати острів, якщо на нього буде вчинено напад. Японія також повинна показати чітку позицію щодо Тайваню.

Важливо створити надійний стримувальний фактор. Нещодавні військові моделі в Пентагоні показують, що Сполучені Штати можуть програти Китаю, який накопичив ракети, підводні човни, кіберзброю, «космічну» зброю та інші можливості. Американські авіаносці більше не можуть курсувати десь поблизу Китаю, як це було під час попередньої кризи в 1996 році, через ризик нападу ракет та підводних човнів Пекіна.

Минулого року військова модель ВПС США показала, що Сполучені Штати працюють краще – але лише за допомогою систем озброєння, яких ще немає. Сюди входили як великі, так і малі безпілотники та автономні боєприпаси, які можна скинути з вантажних літаків. Основна концепція полягає у розгортанні великої кількості ракетних установок та безпілотників, тому США не зможуть покладатися на кораблі, винищувачі ближньої дії або регіональні бази, які можуть бути вразливими до китайської атаки. Сам Тайвань також повинен більше інвестувати у нові високотехнологічні можливості.

Проблема полягає в тому, що Міністерство оборони продовжує будувати та розгортати ті види військових сил, які, ймовірно, програють війну з Китаєм. Можливо варто менше купувати авіаносців, есмінців та винищувачів малої дальності, а звернути увагу на безпілотні системи. США не зможуть ефективно стримувати Китай, поки не трансформують свою військову політику, резюмує видання.

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: