fbpx
Сьогодні
15:54 27 Лип 2021

Україна заслуговує отримати чіткі й максимально конкретні гарантії безпеки від США, - Арахамія

Фото: sluga-narodu.com

Голова фракції "Слуга Народу" у Верховній Раді Давид Арахамія заявив, що є потужне несприйняття політики, яку продовжує адміністрація Байдена щодо "Північний потік-2" та загрози через це країнам Європи.

Про це повідомляє політична партія "Слуга народу".

"Сьогодні дедалі більше політичних гравців, експертів та медіа висловлюються про те, наскільки неконкретна угода відбулась між Байденом та Меркель, і що вона є помилкою. Домовленість не заповнена реальним змістом гарантій для України, нема юридично зобов'язальних кроків, щоб не допустити використання Газпромом газу і будь-яких газопроводів в Європі як зброї. До того ж це рішення не схоже на рішення Америки як такої, бо його активно критикують у Вашингтоні: як і серед республіканців, так і серед конгресменів-демократів", – сказав він.

Так, наприклад, республіканці відкрито називають "Північний потік-2" корумпованим геополітичним проєктом, який керується колишніми офіцерами розвідки та буде використаний для збагачення Путіна і розколу НАТО.

"Ми чітко розуміємо: не можна визначати стратегічний курс і політичні рішення Америки. Наше завдання лише – переконати, що захист спільних цінностей передбачає більший результат, в тому числі й у дискусії про "Північний потік-2″. І наразі ще є можливість наповнити рамкову домовленість із Німеччиною конкретикою та напрацювати кроки, що дозволять реально забезпечити виконання даних Америкою обіцянок. Ми переконані, Газпром не має почуватись на європейському газовому ринку, як на своїй вотчині", – наголосив Арахамія.

За його словами, загальноєвропейські енергетичні правила мають поширюватись на всю активність Газпрому в Європі та на усі газові амбіції Росії.

Важливо розуміти, що всі газові проєкти в Європі, зокрема і "Північний потік-2", мають підпорядковуватись сучасному та ефективному європейському енергетичному законодавству, але якщо норми Третього енергопакету будуть розповсюджені на "Північний потік-2", його сенс вже не буде таким, як розраховують у Кремлі, додав він.

"Сьогодні вкрай важливі також юридична визначеність та рівні умови для всіх. Бо це найкращий запобіжник від гри проти Європи. Якщо сучасне європейське енергетичне законодавство буде поширене в тому числі й на такі амбіції Росії, як "Північний потік-2″, то вони просто втратять сенс. Водночас наголошую, що Україна заслуговує отримати чіткі й максимально конкретні гарантії безпеки від США. Безпекове питання – це те, що потребує конкретної і чесної відповіді з боку наших американських партнерів", – підсумував голова фракції.

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: