fbpx
Сьогодні
21:30 26 Лип 2021

В Україні почали використовувати Moderna: що варто знати про цю вакцину

20 липня в Україні почали щеплювати вакциною від американської компанії Moderna. Партія надійшла в межах глобальної ініціативи COVAX — понад 2 млн доз.

Це вже четверта вакцина, якою роблять щеплення в Україні. Станом на 25 липня приблизно 117 тисяч людей у країні вже отримали першу дозу цим препаратом, пише Громадське.

Читайте, що це за вакцина, чим вона краща за Pfizer, чи пустять із нею до ЄС і як її отримати.

Що це за вакцина?

Spikevax (більш відома як Moderna) — вакцина від американської фармацевтичної компанії Moderna. Вона містить молекулу, яка називається матричною РНК (мРНК). Коли молекула РНК потрапляє до організму, вона стимулює синтез білка і допомагає розпізнавати його.

Далі організм уже формує імунітет, бо вміє виявляти вірус за типовим для нього білком. Spikevax не містить самого вірусу й не може спричинити COVID-19. Цим препаратом потрібно робити два щеплення з інтервалом у 28 днів. Загалом вакцина Spikevax схожа на препарат від Pfizer/BioNTech.

Також це друга вакцина, яку схвалив Європейський медичний регулятор (ЕМА) для екстреного застосування серед дітей від 12 до 17 років.

Які побічні ефекти?

Компанія зазначає, що після вакцинації у пацієнтів може виникнути низка побічних реакцій, як-от біль у місці ін'єкції, набряк і почервоніння, утома, головний біль, озноб, біль у суглобах, збільшення лімфовузлів, нудота, блювання та гарячка.

Moderna протипоказана тим, хто мав сильну алергічну реакцію на першу дозу або має таку реакцію на будь-який із компонентів вакцини. Крім молекули мРНК, до її складу входять ліпіди, поліетиленгліколь, ацетат натрію та деякі інші допоміжні речовини.

Також Moderna, як і Pfizer, здатна спричинити рідкісний побічний ефект, який може призвести до проблем із серцем. Так, Європейський медичний регулятор (EMA) виявив зв'язок між випадками запалення серця (міокардит і перикардит) і застосуванням вакцин проти коронавірусу Pfizer та Moderna. Симптоми можуть відрізнятися, але зазвичай ці хвороби викликають у людей задишку, сильне серцебиття, яке може бути нерегулярним, і біль у грудях.

У ЕМА зазначили, що така реакція спостерігається у рідкісних випадках. На 20 мільйонів щеплених препаратом Moderna зареєстровано по 19 випадків першого та другого побічних ефектів.

Наскільки Moderna ефективна?

Компанія повідомляє, що ефективність її препарату для дорослих — 94,1%. Вакцина гарантує захист від важкого перебігу COVID-19. А ще у компанії зазначили, що через пів року після введення другої дози препарату вакцина ефективна на 90%.

Moderna стала другою вакциною у світі, яка після завершення трьох етапів клінічних досліджень показала високу ефективність у запобіганні зараженню коронавірусом.

У чому її перевага над Pfizer?

Її найбільша перевага над препаратом від Pfizer у тому, що вона не потребує зберігання за наднизьких температур (-70°C). Вакцина Moderna не псується за стандартних температур холодильника, тобто 2-8°C.

Чи можна комбінувати Moderna з іншими вакцинами?

Більшість країн уже дозволили поєднувати вакцини. Зокрема, вакцину Moderna дозволили комбінувати з іншою мРНК вакциною — Pfizer, а також за потреби після AstraZeneca можна отримати Pfizer або Moderna. В Україні теж дозволили змішувати деякі вакцини, офіційні рекомендації щодо цього вже готує МОЗ.

Кого нею щеплюють в Україні?

Раніше у МОЗ повідомляли, що вакцину використовуватимуть мобільні бригади, які будуть щеплювати організовані колективи та професійні групи. Хоча у Києві, наприклад, щеплення Moderna можна отримати також у Міжнародному виставковому центрі (МВЦ) або записатись у найближчий пункт вакцинації.

Потрапити на щеплення у МВЦ можна за допомогою порталу Helsi.me або відстоявши живу чергу на місці.

З переліком пунктів вакцинації можна ознайомитися тут, зареєструватися онлайн — тут.

Поки Moderna не зареєстрована в Україні, як нею можуть робити щеплення?

В Україні дозволили вакцинацію цим препаратом, оскільки Moderna була схвалена для екстреного застосування регуляторами ВООЗ, США та Європи.

«Відповідно до чинного законодавства ми маємо право використовувати незареєстровані в Україні ліки в разі надзвичайної ситуації», — зазначив hromadske речник МОЗ Роман Борщ.

Для реєстрації препарату його виробник повинен звернутися до державного регулятора з відповідною заявою. У Міністерстві охорони здоров'я кажуть, що ведуть переговори з компанією, аби зареєструвати вакцину.

У МОЗ нам також пояснили: навіть попри те, що вакцина поки не зареєстрована в Україні, людина, яка отримала дві дози, все одно може розраховувати на міжнародний сертифікат вакцинації. Він видається на підставі щеплення вакцинами, схваленими ВООЗ до використання.

Чи пускають із цією вакциною в ЄС?

Так, до країн Євросоюзу пускають тих, хто повністю вакцинувався однією із затверджених Європейським агентством із лікарських засобів (ЕМА) вакцин і має міжнародний сертифікат вакцинації. Поки ЕМА затвердила препарати від Pfizer, Moderna, AstraZeneca та Johnson & Johnson. Повністю вакцинуватися турист має не пізніше ніж за 14 днів до в'їзду в країну ЄС.

Які країни використовують Moderna?

Вакцину використовують у США, країнах ЄС, Канаді та Ізраїлі. Препарат також схвалила Всесвітня організація охорони здоров'я.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: