fbpx
Сьогодні
13:05 24 Лип 2021

Росія по-своєму трактує формулу Штайнмаєра, – Арестович

Формула Штайнмаєра, що регулює питання особливого статусу Донбасу, вже прописана в законодавстві України, проте її виконання зупинилося через вільне трактування Росією Мінських домовленостей.

Про це на телеканалі "Україна 24" розповів радник української делегації в Тристоронній контактній групі щодо Донбасу Олексій Арестович.

"Формула Штайнмаєра вперше була в законі про особливості місцевого самоврядування в ОРДЛО у вересні 2014 року. 10 пункт цього закону – це і є формула Штайнмаєра. Вона де-факто вже в українському законодавстві. Чому вона не була виконана? Тому що 4 підпункт цього 10 пункту росіяни не виконують. А там йдеться про виведення військ, роззброєння незаконних формувань, і уже потім проведення виборів. Росіяни вільно це трактують, і ця трактовка просунулася в інформаційний простір, багато хто плутає", – заявив радник української делегації в ТКГ.

За його словами, формула Штайнмаєра – "це не про дилему "вибори або кордон", вона передбачає виведення іноземних (російських) військ, а потім проведення виборів".

"Ця формула – про порядок імплементації особливого статусу ОРДЛО. Українське законодавство передбачає, що статус буде надано тимчасово, а потім після проведення виборів, які ОБСЄ визнає прозорими і такими, що відбулися, передання на постійній основі. Тобто "зрада" у формулі – в наданні особливого статусу на постійній основі. Але у нас і тут є технічна відповідь – для нас особливий статус Донбасу це: перше, закон про децентралізацію; друге, особлива економічна зона. Ми вважаємо, що таким чином буде виконано особливий статус. Але в Росії свій погляд на ці речі", – розповів Арестович.

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: