fbpx
Сьогодні
15:33 23 Лип 2021

Литва назвала помилкою угоду між США та ФРН щодо "Північного потоку-2" — в обмін пропонують надати Україні ПДЧ у НАТО

Міністр закордонних справ Литви Габріеліус Ландсбергіс назвав помилкою угоду між США та Німеччиною щодо газопроводу «Північний потік-2». Але каже, що у Заходу ще є шанс виправитися, надавши Україні план дій щодо членства у НАТО або змусивши РФ вивести війська з України.

Слова міністра цитує газета The Baltic Times.

«Я вважаю, що це помилка, і ця помилка буде дорого коштувати. Я бачу можливості виправити цю помилку, якщо Україні буде запропонований план дій щодо членства в НАТО або запуск газопроводу буде використаний як важіль, щоб вимагати виведення російських військ з території України», — каже міністр.

Глава МЗС Литви наголошує, що новий газопровід — це «велика перемога» для президента Росії Володимира Путіна і «йому потрібно заплатити дійсно високу ціну за цю перемогу».

«Це серйозний важіль, і є можливість використовувати його для досягнення мінімального позитивного результату. Якщо цього не зробити, це буде збитком, в першу чергу, для тих країн, які погодилися на "Північний потік-2″», — сказав Ландсбергіс.

Нагадаємо, 21 липня стало відомо про декларацію під назвою «Спільна заява США та Німеччини на підтримку України, європейської енергетичної безпеки і наших кліматичних цілей». У ній США та ФРН домовилися протидіяти Росії, якщо та стане використовувати газопровід «Північний потік-2» для тиску на інші країни або вдасться до нових агресивних дій проти України.

Україна та Польща вже назвали цю угоду відмовою від спроб зупинити запуск газогону, яка створила додаткові політичні, військові та енергетичні загрози як для Києва, так і для всієї Центральної Європи.

На тлі цього Україна офіційно ініціює консультації з Єврокомісією і ФРН щодо «Північного потоку-2»: МЗС вже надіслало відповідні ноти в Брюссель і Берлін.

Окрім того, Верховна Рада готує заяву про неприпустимість запуску «Північного потоку-2».

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: