fbpx
Сьогодні
13:26 22 Лип 2021

Вітренко заявив, що не розуміє, як Німеччина може гарантувати транзит газу територією України

Фото: ukrainian.voanews.com

Голова правління "Нафтогазу" Юрій Вітренко заявив, що не розуміє, як Німеччина може гарантувати транзит газу територією України, якщо вона його не видобуває, не подає газ з території РФ.

Про це він сказав в інтерв'ю "Голосу Америки".

"Чесно кажучи, не віриться що, наприклад, якщо буде повномасштабна війна в Україні і всі будуть розуміти що це робить Кремль, то Німеччина зможе накласти дієві санкції на експорт газу в Німеччину, бо це означатиме, що німецький споживач взимку залишиться без тепла і газу", – вважає Вітренко.

"Ми маємо бути реалістами, розуміти ці ризики наперед і не допускати, щоб було пізно – і всі будуть розводити руками і висловлювати глибоке занепокоєння, як це вже було з окупацією Криму та частин Донецької та Луганської областей", – додав він.

"Я не розумію, як Німеччина може гарантувати транзит газу територією України, якщо вона його не видобуває, не подає газ з території Росії.

Теоретично це могла б гарантувати Росія, але постає питання – яка ціна цих гарантій, бо Україна вже мала Будапештський меморандум, на який вона розраховувала як на гарантію безпеки. Будапештський меморандум номер 2 для нас не є чимось привабливим", – відповів Вітренко на питання щодо запевнень у збереженні транзиту російського газу через Україну.

"Чи можна вірити, якщо хтось щось пообіцяє за Росію? Не можна вірити навіть тому, що Росія сама пообіцяє. Ми це проходили на практиці. Я особисто вів переговори з "Газпромом" і підписував контракт на транзит. На практиці, вони приходять на переговори і кажуть: "Ми не знаємо про що ви і з ким говорили без нас", – резюмував він.

Довідка

21 липня США та Німеччина оголосили, що офіційно домовились про завершення будівництва російського газопроводу "Північний потік-2", опублікувавши спільну декларацію з обіцянками Україні.

Україна та Польща відреагували спільною заявою, у якій запевнили, що працюватимуть разом зі своїми союзниками та партнерами над протидією запуску "Північного потоку-2", допоки не будуть розроблені рішення для подолання безпекової кризи, пов'язаної із газопроводом.

Україна ініціювала консультації з Єврокомісією та Німеччиною щодо "Північного потоку-2", оскільки наполягає, що він загрожує безпеці України і порушує принципи диверсифікації Енергетичного Союзу ЄС.

Президент США Джо Байден заявив пізно ввечері в середу, що на цьому етапі реалізації проєкту "Північний потік-2" немає можливості зупинити його завершення.

У Верховній Раді України  також відреагували на укладення Німеччиною та США угоди. Народні депутати закликають Берлін і Вашингтон зупинити запуск російського газопроводу.

Кулеба зазначив, що Україна наразі має багато запитань до того, як американсько-німецька домовленість здатна зменшити безпекові ризики пов'язані для України та Центральної Європи, пов'язані зі запуском "Північного потоку-2".

Рубрика:
Економіка

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: