fbpx
Сьогодні
09:10 22 Лип 2021

"Північний потік-2": МЗС Німеччини оприлюднило повний текст угоди зі США

Міністерство закордонних справ Німеччини оприлюднило повний текст угоди зі США щодо завершення будівництва газопроводу "Північний потік-2". Відповідно до нього, країни запобігатимуть використанню Росією своїх енергетичних проєктів у якості зброї та спрямують зусилля й фінанси на зміцнення енергетичної незалежності України.

Про це повідомляє Рубрика, з посиланням на МЗС Німеччини.

Зокрема, у тексті зазначається, що США і Євросоюз спільно реагуватимуть на російську агресію і зловмисні дії з боку Росії, включно зі спробами використовувати свій вплив у енергетичному секторі в якості зброї. При цьому Німечина обіцяє активізувати зусилля у межах Нормандського формату для досягнення Мінських угод.

"Якщо Росія спробує використовувати енергію в якості зброї або чинитиме подальші агресивні дії проти України, Німеччина вживе заходів на національному рівні і потребуватиме ефективних заходів на європейському рівні, включно із санкціями, для обмеження експортних можливостей Росії в Європу в енергетичному секторі", – йдеться у заяві.

Також США і Німеччина вважають, що транзит російського газу українською територією має тривати після 2024 року.

"Відповідно до цих переконань Німеччина зобов'язується використовувати всі доступні важелі для забезпечення продовження на термін до 10 років угоди про транзит газу між Україною і Росією, включаючи призначення спеціального посланника для підтримки цих переговорів, які мають розпочатися якомога швидше і не пізніше 1 вересня. Сполучені Штати зобов'язуються повністю підтримати ці зусилля", – зазначається у тексті.

Обидві країни запевняють у своїй прихильності боротьбі зі зміною клімату та забезпечення успіху Паризької угоди шляхом скорочення власних викидів до нульового рівня не пізніше 2050 року. З огляду на цю мету, США і Німеччина планують підтримувати Україну та інші країни Центральної та Східної Європи у питаннях трансформації енергетичного сектору, а також обіцяють підтримати енергетичну безпеку Європи шляхом зниження попиту на російські енергоносії.

"Відповідно до цих зусиль, Німеччина зобов'язується створити і управляти Зеленим фондом для України, щоб підтримати енергоефективність та енергетичну безпеку. Німеччина і Сполучені Штати підтримуватимуть інвестиції у Зелений фонд України на суму не менше 1 мільярда доларів, в тому числі від третіх сторін, підприємств приватного сектора. Німеччина внесе до фонду початкове пожертвування в розмірі не менше 175 мільйонів доларів і працюватиме над продовженням своїх зобов'язань в найближчі бюджетні роки", – йдеться у тексті заяви.

В угоді зазначається, що Фонд просуватиме в Україні використання поновлюваних джерел енергії, сприятиме розвитку водневої енергетики, прискорить відмову від використання вугілля та сприятиме досягненню вуглецево-нейтральної енергетики.

Німеччина обіцяє також підтримувати двосторонні енергетичні проєкти з Україною, зокрема в галузі поновлюваних джерел енергії та енергоефективності. Для реалізації зазначених цілей країна планує призначити спеціального посланника та забезпечити фінансування у розмірі 70 мільйонів доларів.

Також Німеччина готова запустити Пакет стабільності України для підтримки енергетичної безпеки України, який має захистити Україну від можливих спроб Росії скоротити поставки газу шляхом збільшення реверсних поставок із країн ЄС.

Окрім того, Сполучені Штати і Німеччина заявляють про підтримку Ініціативи трьох морів задля зміцнення взаємозв'язку інфраструктури та енергетичної безпеки в Центральній і Східній Європі. Німеччина обіцяє забезпечити фінансування окремих проєктів в енергетичному секторі на суму до 1,77 мільярда доларів у 2021-2027 роках.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: