fbpx
Сьогодні
12:49 22 Лип 2021

"Маємо багато запитань": Кулеба прокоментував домовленість США та Німеччини щодо "Північний потік-2”

English version here

Після угоди США і Німеччини стосовно завершення "Північний потік-2" фундаментальною проблемою залишається те, що й досі не зрозуміло, чи готова Росія виконувати свої зобов'язання, коли йдеться про енергетичну безпеку і транзитний потенціал України.

Про це заявив журналістам у четвер, 22 липня, міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба, передає УНН.

"Америка з Німеччиною про щось домовилися, Польща з Україною теж про щось домовилися, але ми всі розуміємо, що головним бенефіціаром кризи, яку створив "Північний потік-2″, є Російська Федерація. Це головне питання, на яке немає відповіді, і над ним необхідно працювати", – підкреслив Кулеба.

"(Позиція – ред.) викладена в українсько-польській заяві, яка вчора була розповсюджена, і ми наразі маємо багато запитань до того, як американсько-німецька домовленість здатна зменшити безпекові ризики пов'язані для України та Центральної Європи, пов'язані зі запуском "Північного потоку-2". Ми будемо розмовляти із США та Німеччиною з цього приводу. Ми чесно завжди казали, що для нас "Північний потік-2" насамперед є безпековим питанням, і ми б хотіли, щоб формулювання в німецько-американській заяві саме стосовно безпеки були сильнішими", – зазначив Кулеба.

"Що стосується економічного блоку цієї заяви, то ми вивчаємо те, що там викладено, які пропозиції зроблені й будемо готові представити нашу позицію, коли комплексно та детально проаналізуємо те, що запропоновано", – додав голова МЗС України.

При цьому Кулеба наголосив, що є фундаментальна проблема – "пов'язана з тим, що нам досі не зрозуміло, чи готова Росія виконувати належним чином свої зобов'язання та свою частину, коли йдеться про енергетичну безпеку України й збереження ролі України, як транзитної держави".

Довідка

Офіційні особи США при двох попередніх президентських адміністраціях виступали проти "Північного потоку-2" через побоювання, що це посилить економічний та політичний вплив Москви в Європі. За словами критиків, трубопровід дозволить Кремлю посилити залежність Європи від свого природного газу, а потім використовувати його для шантажу союзників США.

Президент США Джо Байден, прагнучи тісніших зв'язків з Європою і, зокрема, з Берліном, в травні скасував санкції США проти зареєстрованої в Швейцарії російської трубопровідної компанії Nord Stream 2 AG і її виконавчого директора, що, як зазначають аналітики, свідчить про зміну позиції США.

20 липня офіційні особи США заявили, що Байден продовжує виступати проти трубопроводу і розглядає його як спробу Кремля розширити свій вплив на інших, але вважає об'єднану групу союзників найбільш ефективним способом протидії Москві.

21 липня Сполучені Штати і Німеччина досягли угоди щодо будівництва російського газопроводу "Північний потік-2" в Європу, без введення подальших санкцій США.

США та Німеччина оприлюднили спільну угоду щодо завершення будівництва "Північного потоку-2", де обіцяють підтримку суверенітету та незалежності України. Документ має назву "Спільна заява США та Німеччини на підтримку України, європейської енергетичної безпеки і наших кліматичних цілей".

Після цього у спільній заяві міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба та міністр закордонних справ Польщі Збігнєв Рау наголосили, що відмова від спроб зупинити запуск газопроводу "Північний потік-2" створила додаткові політичні, військові та енергетичні загрози для України та Центральної Європи.

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: