fbpx
Сьогодні
10:23 21 Лип 2021

За президентом Франції могли стежити через мобільний додаток, - Le Monde

Фото Reuters

Телефон президента Франції Еммануеля Макрона міг бути використаний для стеження за ним за допомогою програмного забезпечення Pegasus.

Про це повідомляє французька газета "Le Monde", передає "Укрінформ".

За інформацією видання, один з номерів президента, який він використовує регулярно з 2017 року по теперішній час, фігурує в списку номерів для можливого стеження. Така діяльність, ймовірно, здійснювалася в інтересах Марокко.

Жертвами шпигунства, попередньо, також стали колишній прем'єр-міністр Франції Едуар Філіпп та 14 міністрів, йдеться у матеріалі.

За даними журналістів, шпигунське програмне забезпечення, виготовлене та ліцензоване ізраїльською компанією NSO, використовувалося для спроб і успішних злому смартфонів, що належать журналістам, державних службовців та правозахисників у глобальному масштабі.

У неділю компанія NSO опублікувала заяву, в якій відкинула звинувачення на свою адресу, зауваживши, що розслідування "сповнене помилкових припущень і не підтверджених теорій". Продукція компанії призначена лише для використання урядовими спецслужбами та правоохоронними органами для боротьби з тероризмом та злочинністю.

Видання стверджує, що його журналісти не мали доступу до телефону Макрона, і тому не можуть перевірити, чи справді за ним шпигували. При цьому "Le Monde" перевірило інші телефони, зокрема телефон колишнього міністра охорони навколишнього середовища Франсуа де Ружі, підтвердивши той факт, що за ним таки шпигували.

У Єлисейському палаці заявили, що в разі підтвердження інформації про шпигунське ПО наслідки можуть бути "дуже серйозними". Французька влада наразі проводить розслідування інциденту, а влада Марокко вже оприлюднила заяву, в якій заперечується будь-яка причетність до використання Pegasus та відкидаються "необґрунтовані та неправдиві твердження".

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: