fbpx
Сьогодні
14:51 21 Лип 2021

Депутати прийняли закон про захист тварин: приватні притулки для диких птахів тепер поза законом

15 липня український парламент ухвалив законопроект № 2351, який вносить зміни до нормативно-правових актів та покликаний імплементувати до національного законодавства положення міжнародних угод у сфері захисту природного та рослинного світу.

Документ передбачає заборону на евтаназію як метод регулювання чисельності безпритульних тварин, контрабанду диких тварин, фотопослуги з дикими тваринами, пропаганду жорстокого поводження з тваринами; бити, вбивати, труїти і калічити бездомних тварин, жебракувати з ними тепер заборонено, як і утримання диких великих тварин у закладах громадського харчування та інших непристосованих для цього місцях; заборонено замуровувати тварин в підвальних приміщеннях, а також залишати їх в салоні автомобіля при температурі вище +20° С і нижче по -5ºС. За такі дії посилено кримінальну (з 14 років) та адміністративну (з 16 років) відповідальність за жорстоке поводження з тваринами, а також збільшено обсяг прав місцевих рад щодо їх захисту, посилено заходи по боротьбі з браконьєрством.

Однак депутати не врахували всіх нюансів галузі: "Не багато хто помітив, що в ньому одним розчерком пера заборонили утримання в приватних руках, в квартирах, будинках і на присадибних ділянках утримання хижих птахів. Просто не можна. Ніяких. Нікому. Люди, які внесли і проштовхнули цей пункт, перебувають у жорсткому відриві від реальності", — написала на своїй Facebook-сторінці волонтерка Вероніка Конькова. Справа в тому, що проект не передбачає, що робити з птахами надалі, ні тих, яких утримують люди зараз, ні тих, кого підберуть травмованими в майбутньому: реабілітаційних центрів на всіх не вистачить, а здати птахів у зоопарки також не можна, адже вони не мають права приймати тварин і птахів від населення, кількість місць обмежена і суворо регламентована. Навіть приватні притулки, яких в Україні основна маса, тепер поза законом: "Більшість тих, хто подарував будинок і турботу невипускним птахам — це звичайні люди, які живуть в кращому випадку в приватному будинку, а в основному — в квартирах. Але вони забезпечують своїм птахам лікування, притулок і турботу. І вони опиняються поза законом", — пояснює Вероніка.

При цьому, законодавчих лазівок або тимчасових рішень, за твердженням Вероніки Конькової, немає: "Автори законопроекту його [тимчасове рішення — ред.] не пропонують спочатку. Після підписання закону і його публікації він набуде чинності, і всі птахи, які перебувають у приватних руках, опиняться поза законом. Жоден з існуючих офіційних центрів їх вмістити не зможе. І навіть якщо цих центрів буде багато, кількість інвалідів все одно величезна, і продовжує зростати. І будь-який центр рано чи пізно досягне ліміту. Але це все поки просто міркування. Тому що за помахом чарівної палички ці центри не виникнуть. На це потрібен час. І весь цей час птахи і тварини будуть, по суті, утримуватися нелегально", — розповіла волонтерка для "Рубрики".

Волонтери просять прибрати пункт про заборону на приватне утримання і підготувати норми, які впорядкують і узаконять притулки і волонтерську діяльність зі зрозумілими і реальними процедурами реєстрації, за цей час створити реальні центри, і тільки потім, коли грунт буде підготовлено, вводити можливі обмеження на утримання.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: