fbpx
Сьогодні
12:38 20 Лип 2021

Інтереси відстороненого Венедіктовою заступника генпрокурора Мамедова захищатимуть адвокати компанії "Міллер"

Інтереси заступника генпрокурора Гюндуза Мамедова, якого глава ГПУ Ірина Венедіктова відсторонила від виконання обов'язків, захищатимуть адвокати юридичної компанії "Міллер", де партнером є Масі Найєм.

Про це повідомила пресслужба компанії на своїй сторінці в Фейсбук.

Там вважають протиправним дострокове позбавлення Мамедова доступу до держтаємниці через те, що він не вказав у документах роботу за сумісництвом в Одеському національному університеті імені Мечникова.

"Вважаємо це формальною причиною. Гюндуз Мамедов подав до Служби безпеки України стандартний пакет документів, який надавався під час попередніх процедур доступу до державної таємниці. Крім того, СБУ і Генпрокурор проігнорували той факт, що інформація, про яку йде мова, вже зазначалася нашим клієнтом у щорічних деклараціях, а, отже, є відкритою", — пояснили юристи.

Рішення про позбавлення Мамедова доступу до державної таємниці в "Міллер" називають "юридично нікчемним" і "політично мотивованим". Адвокати наголошують, що після відсторонення свого заступника генеральний прокурор Венедіктова перевела під свій контроль низку резонансних справ. Йдеться, наприклад, про провадження по соратниках одного з лідерів ОПЗЖ Віктора Медведчука, "які сприяли захопленню Криму та брали активну участь в організації та проведенні так званого "референдуму".

"Про перспективу гальмування, а, можливо, й повного згортання розслідування злочинів, скоєних в умовах збройного конфлікту РФ підконтрольними їй окупаційними адміністраціями і незаконними збройними формуваннями, неодноразово говорили правозахисники, представники громадських організацій та адвокати жертв. Те ж саме стосується перспектив об'єктивного розслідування Іловайської і Дебальцевської трагедій, захоплення моряків у Керченській протоці", — додали у компанії.

Довідка

29 червня генпрокурорка Ірина Венедіктова підписала наказ і вивела "департамент війни" з підпорядкування Мамедова. Його спочатку передали в підпорядкування заступнику Максиму Якубовському, який раніше був юристом проросійського політика Віктора Медведчука. Але Якубовський очолював департамент менше ніж добу – Венедіктова передала ці повноваження самій собі.

Вже 9 липня Венедіктова своїм наказом остаточно забрала у свого заступника Мамедова всі підпорядковані йому департаменти в Офісі генпрокурора. Окрім "департаменту війни" Мамедов ще керував департаментом захисту інтересів дітей та протидії насильству та Тренінговим центром ОГП. Департамент дітей отримав заступник Венедіктової Ігор Мустец, а Тренінг-центр отримав заступник Олексій Симоненко.

Низка правозахисних та громадських організацій вже звернулися до посольств, щоб дипломати рекомендували Венедіктовій повернути Мамедову "департамент війни". Вони також просили президента забезпечити незалежність департаменту, який генпрокурорка забрала у Мамедова.

Діяльність департаменту під керівництвом Мамедова була чи не єдиним напрямом роботи Офісу генпрокурора, який дійсно показував ефективні результати. А зміни без жодного пояснення можуть свідчити про приховану політику припинення роботи.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: