fbpx
Сьогодні
21:55 19 Лип 2021

П'яні прокурори зі смертельних ДТП повертаються в Офіс Генпрокурора і ДБР, — BIHUS info

Тотальна переатестація 2019 року мала виявити некомпетентних, недоброчесних і недолугих прокурорів. Тоді прокуратура очистилася на 54%.

Про це йдеться у черговому розслідуванні журналістів проекту BIHUS info.

Записи співбесід із прокурорами (а це було чи не найвирішальнішим етапом всього процесу переатестації) були майже одразу знищені. Проте лишились документи, де чітко вказано за що саме був звільнений той чи інший прокурор. Журналісти більше року судилися за право отримати ці документи.

І от виявилось, що люди «очищені» в рамках так розрекламованої переатестації знову працюють. Хто в офісі Генпрокурора, а хто в Державному бюро розслідувань. Серед причин на звільнення тих, хто зараз прекрасно себе почуває на посадах у силових органах: смертельні ДТП, п'яна стрілянина, злив інформації про досудові розслідування, перегони крадених автомобілів.

Журналісти наводять історію екс-прокурора Генеральної прокуратури Максима Сотченка.

У грудні 2018 року Сотченко повторно втратив посвідчення. З цього приводу він дав пояснення, що знаходячись у вагоні приміського електропоїзду розпивав з невстановленою особою спиртні напої, втратив свідомість і прийшов до тями вже на вокзалі. Без документів і мисливської рушниці.

Через рік після цієї історії він поїхав на полювання. Полювання було невдалим і він повертався додому. За містом Кагарлик він побачив на високовольтних проводах горлиць. І вирішив їх вполювати. Після стрільби по птахам його затримала поліція, яку викликали перелякані місцеві жителі.

І ось людину із таким минулим вже минулого року спокійно взяли на роботу у офіс Генпрокурора. У Департамент нагляду над поліцією.

Другий фігурант журналістського розслідування – Оксана Стретович. Її звільнили за витік службової інформації з Єдиного реєстру досудових розслідувань. У вересні минулого року вона повернулась у Генпрокуратура. Ірина Венедиктова взяла її на посаду головного спеціаліста із інформаційного забезпечення.

Окремо журналісти виділили Ярослава Бородія. У його списку «досягнень»: подарунок від невстановлених осіб на 359 тисяч гривень грошима, неповернення вилученого під час розслідування майна і дуже сумнівна наукова ступінь. Але це все меркне на фоні того, що у 2012 році він на автомобілі збив на смерть пішохода. І він зараз працює у ДБР. Займається розслідуванням справ Майдану.

До речі. Понад 10 прокурорів, яких «зрізала» за попередні вчинки атестаційна комісія зараз займаються саме розслідування справ Майдану у Державному бюро розслідувань.

Артем Яблонський. Виявляється він свого часу переслідував учасників Революції Гідності. І тепер він займається тим, що розслідує злочини проти Революції Гідності. Ба більше – він керує розслідуванням цих злочинів.

Олег Трачук. За свідченнями журналістів, він мав цілий «рулон» довіреностей на автомобілі. На одному із таких авто, яке як виявилось знаходилось під арештом, він і був зупинений поліцією. Під час роботи він взагалі не декларував нерухоме майно. Із ось цим списком за спиною його призначили заступником директора територіального управління ДБР у місті Львові.

Руслан Ляшко. Зараз очолює гілку ДБР на Західній Україні – п'ять областей. У рішенні комісії говориться, що він «порушував моральні норми поза службою» і недостовірне декларування. Нажаль, без деталей.

Журналісти Бігуса нагадують, що на свої посади описаны вище люди потрапили не через рішення суду. А їх туди добровільно взяли. Більше того – у ДБР вони пройшли ще й конкурс.

Від коментарів Генпрокуратура відмовилася. А ось ДБР прислав аркуш паперу із відповіддю, яку журналісти звели до ось цієї фрази:

«Порядком проведення відкритого конкурсу на зайняття посад працівників ДБР, не передбачено надання чи витребування інформації стосовно попередніх результатів проходження конкурсів та атестування у інших державних органах».

Розказали журналісти і про тих, хто поновився на посаді через суд.

Олександр Кондратюк. Не пройшов атестацію через ДТП. Перебуваючи за кермом п'яним, він травмував двох неповнолітніх осіб і не поніс за це ніякого покарання. Комісія його звільнила, але суд повернув його на роботу у Генпрокуратуру. Зараз він працює у прокуратурі Луганської області.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: