fbpx
Сьогодні
09:39 19 Лип 2021

Арестович сказав, в якому випадку Україна може переорієнтуватися на Схід

Україна буде змушена переорієнтувати свої інтереси на Схід, якщо в Євросоюзі і США буде посилюватися вплив російських лобістів і буде реалізована політика здачі українських інтересів.

Про це заявив спікер української делегації в Тристоронньій контактній групі Олексій Арестович, повідомляє УНІАН.

За його словами, Євросоюз неоднорідний в питанні взаємин з Росією. Зокрема, Німеччина продовжує лобіювати російський газопровід "Північний потік-2". А в кінці червня Франція і Німеччина ініціювали зустріч лідерів ЄС з Володимиром Путіним, однак цю пропозицію не підтримали ряд країн.

Також в питанні по Росії розкололася політична еліта США, вважає Арестович.

"І західна еліта, військово-політичне керівництво Заходу розкололося. Тому що навіть в Сполучених Штатах в оточенні президента Байдена є люди, які хотіли б, як вони кажуть, нормалізації відносин з Росією", – сказав Арестович.

Він додав, що "нормалізація" відносин західних країн з РФ може виявитися "дуже неприємною для України".

"З огляду на попередній досвід, як швидко і акуратно Захід здав Афганістан, який 20 років підтримував, а потім за тиждень здав", – нагадав Арестович.

Також він зазначив, що варто враховувати протистояння між Росією та США, а також Китаєм і США.

"Страх деяких осіб на Заході перед Китаєм настільки великий, що вони хочуть перетягнути Російську Федерацію на сторону Заходу, навіть ціною нав'язування Україні російського варіанту вирішення російсько-українського конфлікту… І дуже багато сили на Заході вважають, що це невелика ціна: пожертвувати українськими інтересами. Не до кінця, звичайно, давши якісь компенсації, давши якісь гарантії, але поділити сфери впливу на Україну між Євросоюзом і Росією, наприклад, і позбавити нас права на власну історичну долю", – зазначив Арестович.

При цьому він додав, що в ЄС, США і в цілому в світі є частина еліт, яка займає українську сторону, зокрема, виступаючи проти "Північного потоку-2", проти нав'язування Україні російського варіанту виконання Мінських угод.

"Є Британія, є Туреччина. Дзвінок президента був лідеру Китаю – це ще одна вісь, з якої ми можемо збалансувати наші відносини. Намічається велике азіатське турне президента", – зазначив Арестович.

На думку спікера української делегації в ТКГ, якщо проросійські настрої в Європі і на Заході будуть посилюватися з акцентом на здачу українських інтересів, то Україні нічого не залишиться, як переглянути свій геополітичний вектор.

"І загальний меседж такий, як мені здається, – якщо Захід захоче подружитися з Росією ціною здачі українських інтересів або значної їх частки, то ми розвернемося на Схід, і так перебалансіруем нашу позицію. Тому в міжнародній політиці Україна перебуває на межі фолу", – підкреслив Арестович.

Він уточнив, що в «розвороті на Схід» він має на увазі вибудовування системи відносин з Китаєм, В'єтнамом, Туреччиною, Об'єднаними Арабськими Еміратами, Катаром та іншими країнами.

"Які мають і фінансовий, і політичний ресурс для того, щоб не дати Україні десуб'ектизуватись, тобто, позбавити її історичної долі, суб'єктності, як хочеться багатьом на Заході, заплативши ціну за нормалізацію відносин з Росією і перетягування її в боротьбі з Китаєм на свою сторону. Це величезна пастка, небезпечна. Зараз проти неї йде боротьба. Президент бореться за суб'єктність України", – підсумував Арестович.

Нагадаємо, що США заявляють, що їхня принципова позиція полягає в тому, щоб Росія не використала газ, як зброю проти України і Східної Європи.

Про це заявив заступник помічника державного секретаря США, і. о. тимчасового повіреного в справах США в Україні Джордж Кент.

"Хочу розставити всі крапки над "і". США вважають «Північний потік» поганою справою. Це погано для України, це погано для енергетичної безпеки Європи, погано для Польщі і Балтійських країн. І справа не в тому, що наша позиція начебто змінилася. Ми ввели санкції проти російських судів і компаній, які брали в цьому участь. Ми також намагалися дати простір дипломатії для роботи. Німеччина каже – вони лідери Європи. Ми запитуємо: "Що ви зробите, як лідери Європи, щоб Росія не використала газ, як зброю проти України і Східної Європи?" Це наша принципова позиція", – сказав Кент.

Як повідомляла Рубрика, політолог заявив, що через заяви Арестовича Україна може опинитися в міжнародній ізоляції.

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: