fbpx
Сьогодні
20:40 18 Лип 2021

У Львові хірурги провели унікальну операцію, повернувши 6-річного хлопчика до нормального життя

У Львівській дитячій лікарні «Охматдит» спільно з провідним професором з Познані провели операцію на гортані 6-річного хлопчика з Закарпаття, повернувши йому можливість говорити, дихати та розвиватися.

Про це повідомила Львівська обласна дитяча лікарня «Охматдит».

«Ця дитина має непросту історію. У січні 2020 року хлопчик потрапив у ДТП. Тривалий час він лежав у лікарні у важкому стані, у нього сформувався стеноз гортані за рахунок рубця, який стягував досередини голосові складки. Стеноз нагадував парез гортані – стан, при якому не працюють голосові зв'язки взагалі. Дитина не могла повноцінно дихати, через недостатнє насичення киснем хлопчик мав затримку у фізичному розвитку», – зазначається у повідомленні.

Маленького пацієнта консультували ЛОРи і з Києва, і з Закарпаття. Дитині рекомендували різні методи лікування, але вони не працювали. Треба було не гаяти часу і робити операцію, якої дітям ще не робили в Україні. Для цього лікарі львівського Охматдиту запросили одного з провідних отоларингологів Європи, професора Ярослава Шидловського з Познані.

Львівські хірурги провели унікальну операцію

Фото: facebook.com/OHMATDYTLVIV

Операцію провели наприкінці червня. З фрагмента хряща ребра хлопчикові сформували спеціальну розпірку і через зовнішній доступ вклали її на місце рубця у гортані. Вона розвела голосові зв'язки на достатню ширину, щоб хлопчик міг повноцінно дихати і говорити.

Далі було тривале одужання в реанімації.

"Зараз наш хлопчик нормально дихає і може говорити. Ми отримали добрий ефект. І головне – ми сподіваємося, наш пацієнт наздожене своїх однолітків у розвитку", – розповів завідувач ЛОР-відділення львівського Охматдиту Федір Юрочко.

Також в лікарні повідомили, що кілька днів тому пацієнта вже виписали додому. Операційна команда – проф. Я. Шидловський, Ф. Юрочко, анестезіологічний супровід – Володимир Міщук, операційна медсестра Надія Гуняк.

Львівські хірурги провели унікальну операцію

Доля цього хлопчика незвичайна не лише в цьому. Як написала журналістка Віка Балицька, під час ДТП життя малому врятувала його мама.

«Їх із Михайликом півтора роки тому збила машина на узбіччі на Закарпатті. Син отримав найважчі травми і не дихав. Вікторія не розгубилася і почала йому робити штучне дихання і непрямий масаж серця. Врятувала. Далі було складне лікування, яке продовжується дотепер», – написала Балицька.

За її словами, Вікторія відмовилася від будь-яких претензій до водія. Це молодий хлопець, який на повороті не впорався із керуванням. Був тверезим. Відбувся суд, але Вікторія на нього не ходила, не була в статусі постраждалої. Зробила це свідомо.

«І їй у відповідь Життя чи Бог допомагають відновити здоров'я сину. Ось така логічна і проста магія буття. Християнська мораль в чистому вигляді», – підсумувала Балицька.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: