Новини

Основними причинами домашнього насильства в Україні є вживання алкоголю та наркотичних речовин, — дослідження

58% українців вважають посилення кримінальної відповідальності за домашнє насильство дієвим інструментом запобігання його проявам.

Про це свідчать дані соціологічного опитування, проведеного Українським інститутом майбутнього (UIF) спільно з "Нью Імідж Груп" за період з 18 по 28 червня 2021 року.

При цьому 35% респондентів впевнені, що протидіяти домашньому насильству може такий захід, як більш інтенсивна профілактична робота дільничних інспекторів з "проблемними сім'ями", 26% – збільшення терміну затримання кривдників більше ніж на 3 години, 18% – проведення загальнонаціональної інформаційної кампанії щодо алгоритму дій для тих, хто стикається з домашнім насильством, 14% – створення відкритого реєстру кривдників, 12% – впровадження електронного контролю за кривдниками (браслети), 4% – розглядають інші способи.

Фото: facebook.com/UkrainianIF

Ще 7% впевнені, що проти домашнього насильства немає дієвих заходів, а 9% не змогли дати відповідь.

Як зазначили 60% респондентів, вони не стикалися з проявами домашнього насильства у своєму оточенні. 14% зізналися, що знають про факти насильства серед своїх родичів, 13% – серед знайомих, 12% – серед друзів, 10% – серед сусідів, 7% – стикалися самі, 3% – серед колег. 2% опитаних вагалися з відповіддю.

При цьому 58% респондентів вказали на примус до інтимних зв'язків як на найпоширеніший спосіб прояву насильства в побуті, 44% – на примус до роботи неповнолітніх, 41% – заборону на навчання неповнолітніх, 30% – на обмеження фінансової незалежності, 28% – на заборону на навчання (дорослих), 27% – на примус до роботи (дорослих), 24% – заборону на роботу (дорослих), 1% – на інші причини. 4% не змогли відповісти.

Серед основних причин домашнього насильства 79% українців назвали вживання алкоголю, 68% – вживання наркотичних засобів, 44% – фінансові проблеми, 42% – мовчання постраждалих від насильства в побуті, 38% – психологічну залежність від кривдника, 31% – фінансову залежність від кривдника, 30% – можливість уникнути покарання, 28% – стрес на роботі, 24% – звичність до такого явища, 3% – інші причини. 4% респондентів не визначилися з відповіддю.

Соціологічне опитування проводилося на всій території України (за винятком тимчасово окупованих районів Донецької та Луганської областей, а також Кримського півострова). Методом опитування face-to-face за структурованою інтерактивною анкетою було опитано 2400 респондентів віком від 18 років і старше. Статистична похибка не перевищує 2,05%.

Свіжі дописи

  • Новини

ЗСУ стабілізували росіян на Харківщині, ті просунулися до 10 км, – Зеленський на зустрічі з журналістами

Президент Володимир Зеленський на зустрічі з журналістами повідомив, що Силам оборони вдалося стабілізувати ситуацію з… Читати більше

Friday May 17th, 2024
  • Новини

Розвідувальні безпілотники рф можуть залітати у глибокий український тил, – ISW

Війська російської федерації можуть проводити розвідку за допомогою дронів у глибокому українському тилу через відсутність… Читати більше

Friday May 17th, 2024
  • Новини

У Києві вночі таки демонтували незаконний “храм-МАФ” УПЦ МП у буферній зоні ЮНЕСКО

У столиці в ніч проти 17 травня демонтували самочинний "храм-МАФ", який на території Національного музею… Читати більше

Friday May 17th, 2024
  • Новини

Генштаб: ЗСУ на півночі Вовчанська проводять зачистку та не дають ворогу закріпитись

Українські захисники здійснюють зачистку вулиць на півночі Вовчанська, не даючи противнику закріпитися. Загалом минулу добу… Читати більше

Friday May 17th, 2024
  • Новини

Уведені обмеження: наслідки нічної атаки в окупованому Севастополі

Міноборони рф заявило, що вночі 17 травня територію росії і окупованого Криму нібито атакували 108… Читати більше

Friday May 17th, 2024
  • Новини

ЗСУ знищили ще понад 1400 загарбників, два літаки та гелікоптер

Минулої доби, 16 травня, Сили оборони ліквідували ще 1400 загарбників, таким чином загальні втрати російських… Читати більше

Friday May 17th, 2024

Цей сайт використовує Cookies.