fbpx
Сьогодні
19:10 17 Лип 2021

Основними причинами домашнього насильства в Україні є вживання алкоголю та наркотичних речовин, — дослідження

58% українців вважають посилення кримінальної відповідальності за домашнє насильство дієвим інструментом запобігання його проявам.

Про це свідчать дані соціологічного опитування, проведеного Українським інститутом майбутнього (UIF) спільно з "Нью Імідж Груп" за період з 18 по 28 червня 2021 року.

При цьому 35% респондентів впевнені, що протидіяти домашньому насильству може такий захід, як більш інтенсивна профілактична робота дільничних інспекторів з "проблемними сім'ями", 26% – збільшення терміну затримання кривдників більше ніж на 3 години, 18% – проведення загальнонаціональної інформаційної кампанії щодо алгоритму дій для тих, хто стикається з домашнім насильством, 14% – створення відкритого реєстру кривдників, 12% – впровадження електронного контролю за кривдниками (браслети), 4% – розглядають інші способи.

опитування

Фото: facebook.com/UkrainianIF

Ще 7% впевнені, що проти домашнього насильства немає дієвих заходів, а 9% не змогли дати відповідь.

Як зазначили 60% респондентів, вони не стикалися з проявами домашнього насильства у своєму оточенні. 14% зізналися, що знають про факти насильства серед своїх родичів, 13% – серед знайомих, 12% – серед друзів, 10% – серед сусідів, 7% – стикалися самі, 3% – серед колег. 2% опитаних вагалися з відповіддю.

При цьому 58% респондентів вказали на примус до інтимних зв'язків як на найпоширеніший спосіб прояву насильства в побуті, 44% – на примус до роботи неповнолітніх, 41% – заборону на навчання неповнолітніх, 30% – на обмеження фінансової незалежності, 28% – на заборону на навчання (дорослих), 27% – на примус до роботи (дорослих), 24% – заборону на роботу (дорослих), 1% – на інші причини. 4% не змогли відповісти.

Серед основних причин домашнього насильства 79% українців назвали вживання алкоголю, 68% – вживання наркотичних засобів, 44% – фінансові проблеми, 42% – мовчання постраждалих від насильства в побуті, 38% – психологічну залежність від кривдника, 31% – фінансову залежність від кривдника, 30% – можливість уникнути покарання, 28% – стрес на роботі, 24% – звичність до такого явища, 3% – інші причини. 4% респондентів не визначилися з відповіддю.

Соціологічне опитування проводилося на всій території України (за винятком тимчасово окупованих районів Донецької та Луганської областей, а також Кримського півострова). Методом опитування face-to-face за структурованою інтерактивною анкетою було опитано 2400 респондентів віком від 18 років і старше. Статистична похибка не перевищує 2,05%.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: