fbpx
Сьогодні
12:34 17 Лип 2021

Науковці обурилися через матеріал УП про "сірих археологів": вважають, це популяризує розорення пам'яток

Стаття "Золото скіфів для Януковича" у виданні "Українська правда" викликала обурення всієї археологічної спільноти України.

Про це заявили у Спілці археологів України, пише Рубрика.

"Збереження культурної спадщини напряму пов'язане з формуванням національної ідентичності і є стратегічним питанням для держави. А цей матеріал фактично популяризує розорення пам'яток через скарбошукацтво, яке позиціонується невинним хобі на рівні з риболовлею", – вважають науковці.

Професійні археологи вважають, що автор дозволяє собі оббріхувати науковців, "класифікувати" археологів на "білих", "сірих" та "чорних".

"Археологи можуть бути лише професійними, а будь-які розкопки лише офіційними на підставі відповідних документів (Відкритого листа та дозволу Міністерства культури та інформаційної політики України). Будь-які інші дії є фактично грабунком", – наголошують науковці.

У Спілці археологів матеріал називають шкідливим також і через те, що немов "повторює російські міфи про те, що на сході України між скіфами та часами Катерини II "взагалі ніхто не жив", що є абсолютною брехнею". Археологи зазначають, що це спростовується численними дослідженнями.

"Грабіжники археологічних пам'яток так само як і пропагандисти їх дій, спотворюють образ України як цивілізованої держави", – вважають археологи.

Наразі Спілка вимагає зняти цей матеріал, як такий, що "містить неправдиві свідчення, заклики до порушення пам'яткоохоронного законодавства та рекламу протизаконних дій".

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: