Хто загарбав одеські пляжі: з’явилося журналістське розслідування

Одеські журналісти з'ясували, чому і як одеські пляжі потрапляють у розпорядження приватних підприємців, і чому ті не відводять належні 30% для безкоштовного відпочинку людей?

Розслідування вийшло на телеканалі LIVE.

Муніципальних безкоштовних пляжів у Одесі всього п'ять. Два в Лузанівці, один — на території «Катрану» (більш відомий як «Собачий пляж»), один в Аркадії і ще один на 13-й станції Великого Фонтану. Лише один Ланжерон розділений на 14 окремих ділянок. З них тільки одна належить громадській організації. Решта — у приватних руках.

Розслідувачі з'ясували, що є кілька схем, що дозволяють передавати берег у приватні руки.

Перша "лазівка" — опиратися на те, що пляжі Одеси — штучні, а не природні, створені для укріплення берега. За законом здавати в оренду не можна тільки природні пляжі.

Наступна схема — здавати в оренду пляжі нібито для військових. Трохи більше двох тисяч метрів пляжу, наприклад, орендує Спілка сприяння ветеранам та військовослужбовцям. Портал "Чесно" пов'язує цю громадську організацію з колишнім комісаром Приморського району Олегом Лобаном. Він входить до найближчого оточення мера Геннадія Труханова, багато років був членом виконкому та, як і Юрій Рєзніков, уславився скандалами. Головне — безкоштовних місць для військовослужбовців і тут немає.

На Лузанівці пляжі природні, а не штучні, а отже здавати в оренду їх не можна. Виявилося, і тут знайшли лазівку. Місто підписало з підприємцями договір не про оренду, а про співпрацю.

В.о. директора КП "Узбережжя Одеси" Дмитро Бєляєв так пояснив журналістам дану ситуацію: "Тут питання не оренди, там оренди немає. Є договір про співпрацю. За рахунок цього КП "Узбережжя" здійснює ті чи інші роботи на території гідропарку — ремонт доріжок, зміст туалетів, ремонт і обслуговування та прибирання територій. Тобто весь комплекс виконується за рахунок підприємців".

Підприємці пояснили, що нібито переказують гроші на рахунок Комунального підприємства "Узбережжя". А ось чи потрапляють вони до міського бюджету?

Журналісти з'ясували також, що більшість "приватників" орендують пляжі за копійки – від 7 до 24 гривень за квадратний метр. А в декого оренда ще дешевша: "Укртрансгруп-2005" орендує понад 7 тисяч квадратних метрів пляжу за 27 тисяч грн на місяць. Тобто – по 4 гривні за квадрат. І це — ціна за місяць! Тоді як одна чашка кави на пляжі обійдеться нам у півсотню гривень.

Журналісти спецпроєкту вивчатимуть це питання далі.

А поки що довести своє право безкоштовно відпочивати там, де подобається, одеситам і гостям міста дуже складно. Хоча право таке є.

Свіжі дописи

  • Новини

Президент Франції привітав зобов’язання Китаю не продавати рф зброю

Лідер Франції Еммануель Макрон вітає китайське зобов'язання утримуватися від продажу російській федерації зброї. Як пише… Читати більше

Monday May 6th, 2024
  • Новини

Уряд затвердив перелік документів для проходження МСЕК

Кабінет Міністрів затвердив перелік документів для проходження медико-соціальної експертної комісії (МСЕК), яка встановлює ступінь втрати… Читати більше

Monday May 6th, 2024
  • Новини

Військові ЗСУ контролюють ситуацію навколо Часового Яру, загарбників у місті немає, – Волошин

На Донеччині українські воїни контролюють ситуацію навколо Часового Яру. Активні бойові дії тривають цілодобово, однак… Читати більше

Monday May 6th, 2024
  • Новини

Лідер КНР заявив, що Китай підтримає формат мирної конференції, який буде визнаний Україною та росією

Пекін виступає за шлях переговорів та підтримає мирну конференцію, яка об’єднає всі сторони та буде… Читати більше

Monday May 6th, 2024
  • Новини

Важливо, щоб лідерство могли проявити якнайбільше держав, – Зеленський говорив про Саміт миру

Президент Володимир Зеленський наголосив, що на Саміті миру лідерство мають проявити якнайбільше держав, зацікавлених у… Читати більше

Monday May 6th, 2024
  • Новини

У ЄС створять наглядовий орган, який регулюватиме роботу Telegram: навіщо це рішення

У Європейському союзі з'явиться наглядовий орган, який регулюватиме роботу месенджера Telegram. Ним має стати Бельгійський… Читати більше

Monday May 6th, 2024

Цей сайт використовує Cookies.