fbpx
Сьогодні
16:55 15 Лип 2021

Рада у першому читанні ухвалила електронну реєстрацію місця проживання

Верховна Рада ухвалила у першому читанні №5463 "Про реалізацію публічних електронних послуг з реєстрації та декларування місця проживання в Україні".

Документ підтримав 251 народний депутат.

Проєкт закону запроваджує електронне декларування та реєстрацію місця проживання. Зокрема, передбачено, що місце проживання декларуватиметься у:

  • житлі, яке знаходиться у приватній власності;
  • житлі, призначеному для короткострокового проживання (гуртожитках, військових частинах, спеціалізованій соціальній установі, стаціонарній соціально-медичній установі тощо).

Місце проживання реєструватиметься у:

  • житлі комунальної власності, що підлягає приватизації;
  • службовому житлі.

електронна реєстрація by Юлія Москаленко

Законопроєкт визначає можливість отримання послуг у електронній формі, перелік усіх необхідних документів та відомостей необхідних для декларування/реєстрації місця проживання. Документ забороняє вимагати для декларування або реєстрації місця проживання подання особою інших, не передбачених цим законопроєктом, документів.

Проєкт закону закріплює право власника (власників) житла скасувати задеклароване/зареєстроване місце проживання третіх осіб у житлі, що йому належить за підстав зазначених у законі без рішення суду.

Згідно із законопроєктом, реєстри територіальних громад функціонуватимуть виключно в електронній формі та обмінюватимуться інформацією між собою та з державними реєстрами в автоматичному режимі. При цьому для забезпечення роботи зазначених реєстрів органи місцевого самоврядування мають право створити або використовувати вже створені власні інформаційно-телекомунікаційні системи чи безоплатно використовувати засоби відомчої інформаційної системи ДМС.

Документ скасовує паперовий документообіг та виключає можливість дублювання реєстрації у різних реєстрах територіальних громад. Згідно із законопроєктом, органи обмінюватимуться даними про місце проживання без залучення особи. При цьому передбачається, що інформація про місце проживання відповідатиме дійсності на момент її запиту.

У пояснювальній записці вказано, що документ розширює способи звернення за послугами. Зокрема, змінити місце проживання можна буде відвідавши орган реєстрації або ЦНАП, а також замовивши таку послугу онлайн через Єдиний державний вебпортал електронних послуг.

Окрім цього, при зверненні за отриманням інших послуг, інформацію про місце проживання осіб органи державної влади, місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації незалежно від форм власності отримують самостійно шляхом доступу до відомчої інформаційної системи ДМС.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: