fbpx
Сьогодні
12:16 13 Лип 2021

Музей-меморіал на схилах Дніпра мають добудувати до 90-х роковин Голодомору, - Зеленський

English version here

Будівництво другої черги Національного музею Голодомору-геноциду має бути завершений до вшанування 90-х роковин Голодомору 1932-1933 років.

Про це заявив президент Володимир Зеленський під час виступу на форумі "Україна 30. Гуманітарна політика", повідомляє "Укрінформ".

"До 90-х роковин Голодомору-геноциду друга черга Національного музею-меморіалу жертвам Голодомору буде добудована і постане на схилах Дніпра у Києві в повному обсязі", – зазначив глава держави.

Зеленський нагадав, що наступного року Україна вшановуватиме 90-ті роковини Голодомору—геноциду 1932-33 років.

"Час віддаляє нас усе далі і далі від тих трагічних часів. Майже не залишилося живих свідків, які пережили Голодомор. І сьогодні ми відповідальні за збереження і передання цієї пам'яті нашим сучасним і наступним поколінням, за донесення правдивої інформації про наше життя, про нашу історію, про Голодомор", – підкреслив Президент.

Довідка

Національний музей Голодомору-геноциду утворено за наказом Кабінету Міністрів України 8 липня 2009 року, а фактичне відкриття музею відбулося у серпні 2009 р.

Перша черга комплексу була побудована у 2008 році. Друга черга комплексу почала реалізовуватися в 2017 році.

Перша черга Національного музею Голодомору-геноциду (Меморіал жертв Голодомору) зведена у 2008—2010 роках для увічнення пам'яті мільйонів людей, які загинули від штучно створеного у 1932—1933 рр. керівництвом СРСР голоду, що став інструментом здійснення геноциду українського народу. Меморіальний комплекс відвідують офіційні делегації іноземних держав.

31 липня 2015 року Національний музей "Меморіал пам'яті жертв голодоморів в Україні" отримав нову назву — Національний музей "Меморіал жертв Голодомору".

Необхідність зміни в назві пов'язана з вживанням в однині назви геноциду українського народу. Адже на сьогодні в Україні на юридичному та законодавчому рівні статус "Голодомор" має лише геноцид 1932—1933 років. Події 1921—1923 рр. та 1946—1947 рр. кваліфікуються як масовий голод, геноцидний характер якого наразі не доведено.

Отже, вживання слова "голодомор" у множині – нівелює поняття Голодомору 1932—1933 рр. як геноциду, викликає критику з боку світової спільноти та опонентів, і є приводом для невизнання Голодомору як геноциду українського народу.

28 листопада 2020 року, під час вшанування пам'яті жертв голодоморів в Україні, Президент Володимир Зеленський доручив Кабінету Міністрів дофінансувати проєкт комплексу Національного музею Голодомору-геноциду.

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: