fbpx
Сьогодні
15:53 13 Лип 2021

Вітренко вважає, що "Північний потік-2" можна буде зупинити навіть після запуску

Газопровід "Північний потік-2", який загрожує безпеці України, можна буде зупинити на будь-якому етапі, навіть після запуску, а найбільш дієвими проти російського газопроводу будуть санкції США.

Таку думку висловив голова правління НАК "Нафтогаз України" Юрій Вітренко в ефірі телеканалу "Дом".

"Навіть якщо він ("Північний потік-2″ — ред.) буде запущений, санкції США — а це найбільш дієва зброя — зазвичай застосовуються не до проєктів на стадії будівництва, а до працюючих компаній, до працюючих бізнесів. Тому ми віримо, що Америка, усвідомлюючи небезпеку, яка є від цього проєкту для Європи, для всього вільного світу, все ж застосує дієві санкції, які дозволять зупинити цей проєкт", — пояснив він.

Вітренко додав, що санкції є дієвими тільки проти європейських компаній. Тому що російські компанії не бояться санкцій, адже вони спеціально працюють тільки в Росії.

"Проблемними американські санкції є для європейських компаній, тому що європейські компанії працюють з американськими компаніями або з іншими європейськими компаніями, які, зі свого боку, бояться американських санкцій", — заявив голова правління "Нафтогазу".

Він вважає, що санкції, зокрема, потрібно вводити проти Nord Stream 2 AG.

"Це швейцарська компанія, яка вже подала заявку на те, що вона буде оператором цього газопроводу. Санкції проти цієї компанії є дієвими, тому що інші європейські компанії просто не захочуть з нею працювати. Банки не захочуть працювати з цією компанією, покупці газу або компанії, які будуть бронювати потужності на цьому газопроводі", — зазначив Вітренко.

Довідка

"Північний потік-2" — це російський газопровід, який будується в обхід України. Його прокладають дном Балтійського моря з Росії до Німеччини. Вартість будівництва оцінюють в 9,5 млрд євро. Єдиним акціонером проєкту є ВАТ "Газпром".

У грудні 2019 року будівництво призупинили через санкції США. Тоді газопровід був побудований на 96%.

Крім США, проти завершення проєкту виступають Україна, Польща, країни Балтії тощо. Проти нього також постійно виступає Європарламент.

Рубрика:
Економіка

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: