fbpx
Сьогодні
16:37 13 Лип 2021

Під Радою програмісти протестували проти Дія City

Фото: delo.ua

У вівторок, 13 липня, представники ІТ-галузі зібралися під Верховною Радою на мітинг проти спецрежиму для ІТ Дія City, на якому вимагали прибрати із законопроєкту норму про договори щодо непереманювання.

Про це повідомляє Прямий.

Так, передбачалося, що за задумом президента Володимира Зеленського та Міністерства цифрової трансформації України, такий режим сприятиме створенню в Україні IT-хаба, найбільшого у Східній Європі. Натомість як вважають учасники акції "Стоп Дія Сіті!", працюватиме законопроєкт лише на піар Зеленського, оскільки по суті містить можливості для корупції та серйозні перешкоди для самих працівників IT.

"Ми вбачаємо ній ("Дія Сіті" – ред.) в першу чергу серйозні ризики, тому що ця галузь IT відокремлюється абсолютно від інших галузей" – заявив один з учасників акції під Верховною радою.

Він наголосив, на наразі IT галузь працює за однаковим законодавством, що й інші бізнес сфери в Україні.

"Держава хоче нас відокремити. Ми бачимо в цьому серйозний ризик, тому що нас зможуть далі окремо регулювати. По-друге, відокремлюють, але ніяких переваг немає…Вони створюють "юридичного Франкенштейна", концепт який називається "гіг-воркер" який є ані найманим працівником, ані підприємцем", – додав представник IT сфери.

Він також зауважив, що ця ініціатива абсолютно не враховує інтереси спеціалістів IT сфери, натомість закон містить норми про неконкурентність не переманювання, які будуть знижувати мобільність фахівців та впливати на конкурентність заробітних плат для спеціалістів цієї сфери.

Як відомо, Дія Сіті — спеціальний податковий і правовий режим для IT-галузі. Рамковий законопроєкт № 4303 про Дія City пройшов перше читання. Комітет ВРУ з питань цифрової трансформації рекомендував Парламенту прийняти його в другому читанні і в цілому.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: