fbpx
Сьогодні
Екорішення 16:00 12 Лип 2021

У Шотландії побудують установку, яка збиратиме з повітря близько 1 мільйона тонн вуглецю щороку

У Шотландії побудують установку для прямого вловлювання з повітря близько 1 мільйона тонн вуглецю щороку і зберігання його в сховищах.

Про це пише Кліaр Енерджі.

Вчені попереджають, що щоб сповільнити глобальне потепління, то навіть якщо зусилля по скороченню викидів вуглецю будуть успішними, все одно потрібно щось робити з парниковими газами, які вже були викинуті в атмосферу.

З цією метою деякі організації розглядають можливість будівництва об'єктів, які вловлюють вуглець з повітря і безпечно зберігають його.

Зараз будівництво найбільшого об'єкта у світі з видалення вуглецю з повітря знаходиться на початковому етапі. Об'єкт збудують британська компанія Storegga Geotechnologies та канадська компанія Carbon Engineering.

На об'єкті заплановано встановити вентиляторну установку для всмоктування повітря. Це повітря буде направлено в чан, наповнений рідиною, яка буде «схоплювати» вуглець.

Після фільтрації «схоплений» вуглець піддасться подальшому очищенню, що призводить до утворення гранул карбонату кальцію. Гранули нагріють, змушуючи їх розкластися в потік CO2 разом з оксидом кальцію.

Потім потік CO2 буде додатково очищений для видалення домішок, після чого буде готовий до перекачування в місце зберігання.

Шотландія була обрана через наявність в ній великої кількості легкодоступної робочої сили, вже навченої багатьом навичкам, необхідним для реалізації такого проєкту. Об'єкт збудують поряд з ділянкою трубопроводу, який колись використовувався для доставки нафти з Північного моря. Вилучений та оброблений вуглець будуть зберігати в сухих підземних свердловинах.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: