fbpx
Сьогодні
15:20 12 Лип 2021

Захист "Північного потоку-2" з боку Меркель стане серйозною проблемою для її наступника, - Bloomberg

Підтримка Меркель газопроводу "Північного потоку-2" залишить її політичного наступника у незручному становищі.

Про це пише Bloomberg.

Зазначається, що канцлер Німеччини Ангела Меркель готується їхати до Вашингтона, щоб зустрітися з президентом США Джо Байденом. Зустріч має стати демонстрацією повернення до трансатлантичної гармонії після чотирьох років конфліктної політики попередника Байдена – Дональда Трампа. Але, щоб продовжувати рух до цієї "гармонії", американці будуть змушені приховувати почуття розчарування, а німці – тривогу.

Меркель і Байден не симпатизують політиці Трампа, вони підтримують багатосторонність та співпрацю, а не націоналізм. Тому Байден та його команда сподівалися на союзницьку позицію Меркель, особливо у протистоянні з автократичними ворогами демократичного Заходу: Китаєм та Росією.

Однак Меркель двічі "підвела" Байдена. Ще в грудні, буквально за кілька тижнів до того, як Байден готувався вступити на посаду, вона підтримала китайсько-європейську інвестиційну угоду, навіть не порадившись із командою Байдена. Замість того, щоб допомогти Вашингтону стримувати Пекін, Меркель вважає, що Європа повинна залишати можливості співпраці з Китаєм відкритими.

Стосовно Росії, то Меркель підтримує будівництво суперечливого газопроводу "Північний потік-2". Газопровід дозволить Росії експортувати газ безпосередньо до північно-західної Європи.

"Північний потік-2" виконує стратегічну мету, яку давно переслідував очільник Кремля Володимир Путін. У майбутньому Кремль міг би транспортувати газ в обхід України та інших країн Східної Європи. Це позбавить уряди країн транзитних зборів, залишивши їх ізольованими та відкритими для російського шантажу.

Путін – «продукт радянських часів», вже почав погрожувати Україні.

"Все можливо, але потрібна доброзичливість наших українських партнерів", – відповів він, коли його запитали, чи буде він продовжувати транспортувати газ через Україну. Слово "доброзичливість" викликає занепокоєння, коли його говорить така людина, як Путін.

Геополітична загроза, яку створює "Північний потік-2", виглядає досить серйозно і для Польщі, прибалтійських країн, Франції, Європейського Союзу та інших держав, які виступають проти газопроводу разом із США. Проте, Німеччина продовжує ігнорувати всі попередження. Меркель вважає, що проект газопроводу – це суто комерційна річ, яку найкраще залишити в приватному секторі.

Намагаючись зупинити завершення проекту, Конгрес США ініціював санкції проти суден, що будують газопровід, і в травні хотів запровадити ще жорсткіші заходи, включаючи кроки, спрямовані на учасника проекту "Північний потік-2", який є громадянином Німеччини. Однак Байден відмовився від цих санкцій, намагаючись не поставити під загрозу американсько-німецькі відносини і надавши переговорам більше часу. Але Конгрес знову вимагатиме санкцій.

Це нервує німців, адже вони вступають у гарячу фазу перед парламентськими виборами у вересні, які за кілька місяців сформують новий уряд. Візит Меркель у Вашингтон повинен запропонувати американцям деякі ідеї щодо вирішення геополітичного безладу, який вона спричинила.

Меркель вже підтримала продовження чинного газового договору між Росією та Україною до 2024 року. Але чи буде Путін, який ігнорує міжнародне право, прислухатися до цього? Однак справжнє питання полягає в тому, що буде після 2024 року.

Один із варіантів полягає у тому, щоб Німеччина чітко дала зрозуміти, що вона відмовиться від газу, який буде йти через "Північний потік-2", якщо Кремль почне жорстоко шантажувати Україну. Але це звучить неправдоподібно. Путін може зупинити транспортування газу через Україну взимку, коли Західна Європа найбільше залежить від російського газу, тому не зможе дозволити собі зупинити "Північний потік-2".

Інший варіант – посилити позицію України, допомагаючи їй розвивати нові джерела доходів та енергетичну інфраструктуру. Це гарна ідея навіть за відсутності "Північний потік-2". Але навіть такий варіант не врятує Київ від російського шантажу та агресії. І це не втішає інші країни регіону, які вже відчувають загрозу.

Ще одна ідея полягає в тому, щоб Німеччина кинула свою економічну вагу на проект, який називається "Ініціатива трьох морів". Він призначений для оновлення інфраструктурних зв'язків між 12 східними членами Європейського Союзу, включаючи порти та трубопроводи, необхідні для переходу на скраплений природний газ від США чи інших постачальників. Знову ж таки, чудова ідея навіть без "Північний потік-2", але і в цьому випадку для України недостатньо користі.

Реальність така, що впертий захист "Північний потік-2" з боку Меркель буде розглядатися як пляма на її політичній спадщині, і стане серйозною проблемою для її наступника. Це віддалить від Німеччини як США, так і європейських партнерів. "Північний потік-2" може змусити Східну Європу пережити нові травми. Не варто звертати увагу на майбутні життєрадісні спільні фотографії Байдена та Меркель у Вашингтоні. За зачиненими дверима їм доведеться провести важку бесіду, резюмує видання.

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: