fbpx
Сьогодні
22:03 12 Лип 2021

Нардеп від "Слуги народу" запропонував послабити антитютюновий законопроєкт №4358

Народний депутат України Артем Дубнов виступив за збереження продажу в Україні ароматизованих рідин для електронних сигарет.

Про це стало відомо  під час засідання Комітету з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного  страхування у п'ятницю 9 липня, під час якого народні депутати опрацьовували поправки до комплексного антитютюнового законопроєкту № 4358.

За наполяганням народного депутата Артема Дубнова із законопроєкту була вилучена норма, ухвалена Парламентом у першому читанні про заборону ароматизованих та смакових рідин для е-сигарет. Текст законопроєкту з цією нормою підтримали 339 народних депутатів – конституційна більшість.

Однак ще не все втрачено – ситуацію ще можна змінити під час засідання профільного Комітету, яке відбудеться у вівторок, 12 липня, під час якого  до законопроєкту №4358 можливо повернути норму про заборону продажу ароматизованих рідин для електронних сигарет.

Згідно з дослідженням ВООЗ "Глобальне опитування молоді щодо вживання тютюну" (GYTS 2017) в Україні 18,4% дітей у віці 13–15 років є курцями електронних сигарет. Якщо говорити в абсолютних цифрах  – це понад 200 тисяч українських дітей. Зазвичай у рідини додають різноманітні смакові добавки, щоб зробити вживання електронних  сигарет привабливішим та залучити ще більшу кількість дітей до куріння.

У світі налічують близько 15 000 ароматів та смаків для рідин, що використовуються в електронних сигаретах. Міжнародні дані показують, що 80% дітей вживають саме електронні сигарети з фруктовими смаками і приємними ароматизаторами.

Рішення 6-ї Конференції Сторін РКБТ ВООЗ, за яке голосувала Україна закликає сторони ліквідувати будь-які стимули в електронних сигаретах, які можуть підштовхнути людей до початку їх вживання.

У світі вже 41 країна заборонила продаж рідин для електронних сигарет  (у тому числі з ароматизаторами.) Зокрема Індія в якій живе понад 10% населення Землі вже запровадила таку норму захисту людей від залучення до куріння, такі ж норми запроваджені і в деяких штатах США та провінціях Канади.

Нардеп Артем Дубнов пропонує послабити антитютюновий законопроєкт №4358

У ГО "Життя" наголошують, що "смачна" електронна сигарета стає гачком для початку вживання нікотину, що перетворюється на залежність у дітей. Таким чином тютюнові компанії виховують покоління майбутніх курців тютюнових виробів, які приноситимуть їм шалені прибутки.

"Такі дії народного депутата Артема Дубнова є прямим порушенням чинного законодавства, а саме принципу "пріоритетності політики у сфері охорони здоров'я у порівнянні з фінансовими, податковими та корпоративними інтересами суб'єктів господарювання, діяльність яких пов'язана з тютюновою промисловістю". Разом з цим Артем Дубнов не подав жодної поправки до законопроєкту №4358 аби його вдосконалити до другого читання.

Вважаємо, що Артем Дубнов та народні депутати, які підтримали його позицію надалі несуть персональну відповідальність за кожну дитину в Україні, яка потрапить у наркотичну дію нікотинової залежності, адже почнуть вживати електронні сигарети з ароматизованими смаковими добавками.

Дякуємо кожному члену Комітету з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного  страхування, які відстоювали інтереси захисту здоров'я українців та особливо дітей від шкоди тютюну та електронних пристроїв для куріння та не підтримали послаблення комплексного антитютюнового законопроєкту.

Ми сподіваємося, що Верховна Рада України діятиме в інтересах суспільства та відновить важливі норми для захисту здоров'я людей під час ухвалення комплексного антитютюнового законопроєкту №4358 в цілому", – зазначили у ГО "Життя".

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: