fbpx
Сьогодні
16:27 11 Лип 2021

Засновник військової компанії зі США хотів створити в Україні приватну армію, — ЗМІ

Фото: Jacquelyn Martin / AP

Засновник американської приватної військової компанії Blackwater Ерік Прінс у 2020 році пропонував створити в Україні ПВК з бюджетом 10 мільярдів доларів, до складу якої входили б ветерани бойових дій на Донбасі.

Про це повідомило видання TIME із посиланням на понад десяток співрозмовників з боку США й України, а також плани зі створення ПВК, які опинилися в його розпорядженні.

Прінс навіть досяг попередніх домовленостей із урядом України, але наразі проєкт призупинився через зміну влади у США й санкції проти причетних до перемовин людей.

Ідея долучення до військово-промислового комплексу в Україні в Прінса виникла у 2019 році, пригадує його товариш, колишній український депутат і лобіст Андрій Артеменко. Його у 2017 році позбавили мандата і громадянства, коли стало відомо про його «мирний план»: віддати Росії Крим в оренду на 50-100 років в обмін на скасування санкцій проти РФ.

Що за компанія Blackwater?

Blackwater — американська приватна військова компанія, створена у 1997 році колишнім «морським котиком» Еріком Прінсом. ПВК спершу мала тренувати поліцейських і військових у США, але стала більш відомою завдяки участі в американських війнах в Афганістані й Іраку, де охороняла дипломатів і політиків.

У 2007 році бійці ПВК влаштували стрілянину на площі Бісур у Багдаді нібито для захисту працівників Держдепу США, внаслідок чого загинули 17 цивільних. У 2014-15 роках чотирьох членів Blackwater визнали винними й засудили до ув'язнення від 30 років до довічного. У грудні 2020 року Трамп помилував бійців ПВК.

Після стрілянини в Багдаді Blackwater на тривалий час втратила контракти з урядом США. Але за часів Барака Обами її послугами знову почали користуватися; крім того, ПВК почала діяти в Африці (торгувати мінералами й нафтою) і створила приватну армію для кронпринца Абу-Дабі Мохамада бін Заїда.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: