fbpx
Сьогодні
20:31 11 Лип 2021

В Україні будують найбільшу в Європі креветкову акваферму

Компанія Акваферма Тилігул завершує будівництво найбільшого в Європі підприємства повного циклу з виробництва тихоокеанських білоногих креветок.

Про це заявив керівник проєкту Любомир Гайдамака, повідомляє Інтерфакс-Україна.

Він уточнив, що це перша черга комплексу аквакультури на березі Тилігульського лиману, продуктивність ферми складе до 500 т на рік готової продукції, а інвестиції у проєкт — 200 млн грн.

Надалі Тилігул планує на території комплексу побудувати інкубатор мальків морських риб: сибаса, дорадо, барамунді і групера — загальною вартістю близько 20 млн євро, здатний виробляти до 1 тис. т на рік товарної риби.

За словами керівника проєкту, акваферма Тилігул створює вертикально-орієнтоване виробництво, яке повністю задовольняє свої потреби у сировині. Проєкт включатиме власний комбікормовий завод, всі процеси переробки, а також матиме власне маточне стадо і інкубатор мальків креветок. Компанія також має намір продавати надлишки посадкових матеріалів для корму ракоподібних, комбікорми і проміжні продукти переробки іншим компаніям, які захочуть займатися розвитком аквакультури в Україні.

«Ми створюємо "якірний" об'єкт, який надасть можливість іншим підприємством займатися таким бізнесом», — підкреслив Гайдамака і додав, що у компанії є плани зі створення у цій місцевості індустріального парку з розвитку аквакультури.

За даними Гайдамаки, Україна щорічно імпортує близько 2,4 тис. т ракоподібних на рік. Переважна більшість експорту складають криль та раки, тоді як місткість ринку тихоокеанської білоногої креветки (або «королівської») — 200−300 т/рік. На даний час, за його словами, цей представник аквакультури не виробляється в Україні, а імпортується тільки у замороженому вигляді, тоді як Тилігул має намір виробляти охолоджену креветку.

Гайдамака уточнив, що компанія зараз готується до сертифікації своєї продукції за європейськими стандартами.

На цей момент майже добудований каркас акваферми, а її офіційний запуск планується на 10 жовтня 2021 року, але терміни може зрушити дощова погода, яка вже уповільнила хід будівництва.

Згідно Єдиного держреєстру юросіб та фізосіб-підприємців, кінцевим бенефіціаром ТОВ акваферма Тилігул є ексголова правління НЕК Укренерго Всеволод Ковальчук.

Імпорт ракоподібних в Україні у 2020 році виріс на 57,4% у натуральному вираженні – до 11,5 тис. т, і на 42,6% у грошовому — до $55 млн, при цьому їх експорт із країни виріс у понад шість разів — до 0,8 тис. т на $5,2 млн.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: