fbpx
Сьогодні
10:06 11 Лип 2021

У Молдові сьогодні відбуваються вибори до парламенту

Фото Reuters

У Молдові в неділю, 11 липня, почалися дострокові парламентські вибори.

Як пише DW, 7 ранку за місцевим часом відкрилися 2000 виборчих дільниць на всій території країни. Ще 150 дільниць відчиняться у 36 країнах світу для закордонного голосування.

Усі дільниці працюватимуть до 21:00 за місцевим часом. Право голосу мають понад три мільйони громадян.

На виборах оберуть 101 депутата парламенту на чотири роки. Голосування відбувається за пропорційною виборчою системою. За мандати борються 20 партій, два блоки і один незалежний кандидат.

Головна інтрига виборів полягає в тому, чи зможе президентка Майя Санду зміцнити свою владу, продовжити прозахідний політичний курс і боротьбу з корупцією. Ідеться про те, чи здобуде партія Санду "Дія і солідарність" більшість місць у парламенті та чи зможе самостійно сформувати уряд. За даними актуальних соцопитувань, партія Санду лідирує.

Альтернатива цьому – реванш Партії соціалістів на чолі з експрезидентом Молдови Ігорем Додоном і проросійський політичний курс країни. Після поразки Додона на президентських виборах соціалісти створили блок із Партією комуністів експрезидента Володимира Вороніна.

Згідно з опитуваннями, п'ятивідсотковий бар'єр до парламенту можуть подолати ще 2-3 партії, але їхні результати залежатимуть від того, скільки голосів отримають два головних конкуренти.

За виборами стежитимуть понад 2400 спостерігачів, серед них понад 600 міжнародних.

Нагадаємо, що у Молдові прийняли проєкт постанови парламенту про узурпацію влади Конституційним судом "на користь політичних інтересів президента" Маї Санду.

У відповідь Санду скликає термінове засідання Вищої ради безпеки й заявляє про загрозу повалення конституційного ладу.

У квітні Майя Санду розпустила парламент та оголосила дострокові вибори.

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: