fbpx
Сьогодні
11:34 11 Лип 2021

У Львові гінекологічну операцію вперше провели за допомогою робота Da Vinci

Вперше в Західній Україні гінекологічну операцію провели з використанням робота-хірурга Da Vinci.

Як повідомляє Клінічна лікарня швидкої медичної допомоги Львова, пацієнткою стала 19-річна дівчина, яка протягом двох років скаржилася на тазові болі і порушення менструального циклу.

У дівчини також діагностували безпліддя. Після огляду фахівці лікарні виявили дермоїдну кисту правого яєчника. Це пухлинне, хоч і доброякісне, утворення, яке найчастіше лікують за допомогою хірургічного втручання. Зазвичай така киста утворюється ще з народження.

Прийнявши до уваги вік пацієнтки, медики вирішили проводити операцію з використанням системи Da Vinci. Використання мікроінструментів і 3D-зображення високої чіткості дозволили лікарям видалити кисту за допомогою лише кількох маленьких проколів. Операція пройшла успішно і дівчина вже на другий день після втручання змогла виписатися з лікарні.

Лікарі закликають жінок обов'язково проходити планові медичні огляди. Однією з причин жіночого безпліддя є запальні процеси жіночих статевих органів та їхні наслідки, а також ендометріоз, склерополікістоз, фіброміоми та кісти яєчників, зокрема й дермоїдні. Причиною утворення кіст можуть бути порушення гормонального стану та запальні захворювання органів малого таза.

Що це за робот Da Vinci?

Робот-хірург Da Vinci прибув до Львова зі США. Уперше він прооперував людину в грудні 2020 року. Директор Львівської клінічної лікарні швидкої допомоги Олег Самчук розповідав, що заклад буде застосовувати робота для видалення пухлин нирок, передміхурової залози, злоякісних новоутворень товстої та прямої кишки, а також у гінекології та в кардіохірургії. Перш ніж почати роботу, робот пройшов сертифікацію в Міністерстві охорони здоров'я.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: