У Канаді через аномальну спеку загинули мільярди морських тварин

З аномальною спекою у Канаді, де температура у деяких регіонах сягала 49,5°С, пов'язують близько 500 «раптових смертей» серед людей. Однак рекордна для країни температура позначилась і на тваринах. За підрахунком морського біолога з Університету Британської Колумбії Крістофера Харлі, через спеку у Канаді могли загинути близько мільярда морських тварин.

Про це пише The Guardian.

Так, науковець зазначив, що на узбережжі в районі Ванкувера він побачив як багато морських тварин були фактично зварені у гарячій воді. Постраждали мідії, равлики, морські зірки тощо.

«Берег зазвичай не хрумтить, коли ви йдете по ньому. Але скрізь лежало стільки порожніх раковин мідій, що просто не можна було не наступати на мертвих тварин під час прогулянки», – сказав він.

Навколо Ванкувера температура повітря сягала близько 40°C, однак Харлі за допомогою інфрачервоних камер вдалося зафіксувати температуру вище 50°C уздовж берега.

Він розповів, що було так спекотно, що після деякого часу збору даних він разом зі студентом мусив сховатися у тінь та перепочити, однак у тварин такої можливості не було.

Мідії – доволі витривалі молюски, які можуть вижити навіть перебуваючи при температурі близько 45°C кілька годин. Однак коли температура перевищила цю позначку, у них майже не було шансів на виживання.

Тепер, за словами Харлі, масова загибель молюсків тимчасово вплине на якість води, оскільки мідії та молюски допомагають фільтрувати море та створювати умови для інших видів морських тварин.

Квадратний метр таких рядків з мідій може містити кілька десятків, а то й сотню особин, каже науковець. Саме завдяки щільному розміщенню молюсків Харлі підрахував можливий масштаб загибелі тварин через спеку.

«Ви можете розмістити тисячі [мідій – ред.] на площі розміром з плиту. А тут сотні кілометрів скелястого пляжу, придатного до мідій. Щоразу, коли ви масштабуєте цю картину, цифри тільки збільшуються і збільшуються. І це лише мідії. А могло загинути багато інших морських тварин», – сказав Харлі.

Від своїх колег науковець також отримував дані про мертвих риб та устриці. Хоча кількість мідій може відновитися протягом двох років, інші види (як, наприклад, морські зірки) розмножуються повільніше, а тому їх відновлення займе більше часу.

«Частина мене, як науковця, із захопленням чекає побачити, що стане за кілька років. Але більша частина мене пригнічена цим. Багато видів не зможуть встигати за темпами змін. Важко передбачити, як змінюватимуться екосистеми. Ми не знаємо де є ці переломні точки», – каже Крістофер Харлі.

Нагадаємо, наприкінці червня у Канаді та на Північному Заході США зафіксували аномальну спеку. Температура повітря у канадській провінції Британська Колумбія досягла рекордних 49,5°C.

Правоохоронці у Канаді повідомляли про низку раптових смертей на тлі теплової хвилі у країні. Станом на 3 липня було відомо про близько 500 таких випадків.

У Ванкувері, найбільшому місті провінції Британська Колумбія, відкрили спеціальні охолоджувальні центри та басейни, а міська влада рекомендувала людям не виходити зайвий раз на вулиці та робити вдома охолоджувальні компреси.

Аномальна спека також накрила північно-західний регіон США – там температура сягала 40°C.

Свіжі дописи

  • Новини

Україну візьмуть в НАТО тільки після перемоги, – Президент

Президент України Володимир Зеленський вважає, що Україна не зможе стати членом Північноатлантичного Альянсу до перемоги… Читати більше

Tuesday April 30th, 2024
  • Новини

У Європі майже 47 дітей-біженців щодня зникають безвісти 

Понад 50 тисяч неповнолітніх біженців за останні три роки зникли безвісти після прибуття в Європу.… Читати більше

Tuesday April 30th, 2024
  • Новини

У розвідці Британії проаналізували наслідки атаки України на аеродром на Кубані

Атака українських безпілотників на російський військовий аеродром "Кущевська" на Кубані 27 квітня змусить російську федерацію… Читати більше

Tuesday April 30th, 2024
  • Новини

Естонія поки не має плану репатріації українських громадян призовного віку в Україну

Міністерство внутрішніх справ Естонії не має плану примусової репатріації на територію України українських громадян, включаючи… Читати більше

Tuesday April 30th, 2024
  • Новини

Гороховський: 98-річній жінці, яка напередодні пішки вийшла з окупованого Очеретиного, куплять будинок

Для того, щоб вийти з окупованої частини села Очеретине на Донеччині, 98-річній Лідії Степанівні довелося… Читати більше

Tuesday April 30th, 2024
  • Новини

Україна провела третій раунд переговорів із США щодо безпекової угоди

Очільник Офісу Президента Андрій Єрмак провів третій раунд переговорів зі Сполученими Штатами щодо підготовки до… Читати більше

Tuesday April 30th, 2024

Цей сайт використовує Cookies.