fbpx
Сьогодні
18:48 10 Лип 2021

Заняття спортом можуть компенсувати шкоду від недосипання, — вчені

Австралійські вчені з'ясували, що якщо займатися принаймні 150 хвилин на тиждень помірними фізичними вправами, це може стати протидією шкоді для здоров'я, пов'язаній із поганою якістю сну.

Дослідження опублікували в журналі British Journal of Sports Medicine, пише Science Daily.

Вчені проаналізували інформацію за 11-15 років у базі даних UK Biobank про 380 тисяч людей. Якість сну добровольців оцінювали за п'ятибальною шкалою.

Найвищі показники спостерігалися у фізично активних молодих фінансово забезпечених жінок без зайвої ваги, які не мали проблем із психікою, їли багато овочів і фруктів, не працювали позмінно, ніколи не курили й вживали мало алкоголю.

Що нижчий бал, то більше він був пов'язаний із ризиком смерті від всіх типів серцево-судинних захворювань і від інсульту. Найнижчий ризик передчасної смерті був у групі «висока фізична активність + здоровий сон». У тих, хто мало рухався і погано спав, він був вищим на 57%.

Що з'ясували вчені?

Дослідники дійшли висновку, що недосипання і низька фізична активність збільшують ризик передчасної смерті, розвитку серцево-судинних захворювань і виникнення раку. Водночас вони виявили, що шкоду від неякісного сну можна компенсувати заняттями спортом.

Вчені з'ясували, що рекомендовані Всесвітньою організацією охорони здоров'я щонайменше 150 хвилин помірного або 75 хвилин активного фізичного навантаження на тиждень нівелюють більшість шкідливого впливу недосипання і послаблюють його зв'язок із ризиком передчасної смерті.

Водночас науковці наголошують, що вони проводили спостережне дослідження, яке не може повністю ґрунтовно встановити причинно-наслідковий зв'язок. Та й інформацію про режим сну та фізичну активність вони збирали лише в певний момент часу та лише на основі потенційно впливових факторів, як-от тип роботи людей. Тому надалі потрібно здійснити додаткові дослідження, кажуть вчені.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: