fbpx
Сьогодні
19:51 10 Лип 2021

Висаджування лісів у Європі може призвести до зростання кількості опадів, — дослідження

Фото Flickr

Висаджування дерев для боротьби зі змінами клімату в Європі може призвести до зростання опадів — зокрема, дощі влітку в середньому будуть іти на 7,6% більше. Але в цього явища може бути й негативний бік: зростання дощів в одному регіоні може призвести до їх скорочення в інших.

Про це йдеться в дослідженні науковців Інституту атмосферних і кліматичних наук (Цюрих, Швейцарія), оприлюдненому в науковому виданні Nature Geoscience, а детальніше про нього розповідає BBC.

Ідея висаджування дерев для покращення ситуації з кліматом не нова і навіть має підтримку урядів окремих країн.

Приміром, прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон ініціював програму з висадження по 30 мільйонів дерев щороку до 2025-го, а Володимир Зеленський оголосив про висадження мільярд дерев в Україні протягом трьох років.

Уже існують кілька досліджень, де вказується як на позитивні, так і на негативні наслідки висаджування великої кількості дерев. У новому дослідженні швейцарські науковці вирішили проаналізувати, як перетворення сільськогосподарських земель на лісові масиви вплине на зміни клімату в Європі.

Дослідники створили статистичну модель, яка підрахувала вплив більшої кількості дерев на опади. І з'ясувалося, що рівномірне збільшення площі лісових масивів на 20% по всій Європі призведе до збільшення кількості опадів — особливо взимку і в прибережних регіонах. А от у регіонах, розташованих за напрямком руху вітру, опади навпаки зростатимуть улітку.

З урахуванням цих двох тенденцій, підрахували швейцарські дослідники, в межах так званого сценарію реалістичної рефорестації опади в середньому зростуть на 7,6% у літні періоди. І якщо врахувати, що внаслідок змін клімату в теплих регіонах очікується якраз падіння опадів, це відкриття є важливим.

Але зростання опадів унаслідок висаджування дерев може мати й негативні наслідки, кажуть автори. Адже якщо десь вони зростатимуть, то в інших регіонах можуть навпаки зменшуватися. А проблема в тому, що точної причини кліматичних змін унаслідок висаджування дерев науковці назвати не можуть.

Одне з імовірних пояснень: лісиста місцевість більш нерівна, ніж сільськогосподарська земля, а отже, там виникає більша атмосферна турбулентність. Крім того, молоді ліси, як правило, випаровують більше вологи, ніж поля. Як підсумок, ідея боротися зі змінами клімату висаджуванням дерев — не така проста, як здається на перший погляд.

«Додавання нових дерев чи відновлення втрачених лісів ніколи не зможе компенсувати викиди вуглецю, що утворюються внаслідок спалювання корисних копалин. Нам потрібно передусім зупинити генерування цих викидів», — погоджується з цією думкою науковець Вільного університету Брюсселя Вім Тьєррі, який не брав участі в дослідженні.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: