fbpx
Сьогодні
15:41 09 Лип 2021

Представник кабміну ФРН наголосив на важливості збереження транзиту газу через Україну

Фото Reuters

Переговори Німеччини і США щодо врегулювання розбіжностей навколо проекту будівництва газопроводу "Північний потік-2" тривають, а для уряду в Берліні — центральне значення має питання збереження Україною ролі транзитера газу.

Про це повідомив в п'ятницю на брифінгу офіційний представник кабміну ФРН Штеффен Зайберт, передає УНН.

"Німеччина і США ведуть з певного часу переговори по цій темі. Був обмін думками між радниками (канцлерки ФРН і президента США), ці переговори тривають", — сказав він.

Зайберт додав, що Німеччина тісно взаємодіє з США і Великою Британією в справі врегулювання конфлікту в Україні.

"Ми завжди погоджували з партнерами в ЄС, але також з США і в "сімці" те, що стосується роботи в рамках мінського процесу і нормандського формату", — сказав він. Зайберт наголосив на важливості реалізації мінського пакету заходів по врегулюванню конфлікту на Донбасі.

"Ми знаходимося з цього питання в тісному контакті з нашими партнерами і за межами ЄС — з Великою Британією і США", — додав представник кабміну ФРН.

Канцлерка Німеччини Ангела Меркель і президент України Володимир Зеленський напевно обговорять на зустрічі в Берліні 12 липня тему "Північного потоку-2"; збереження транзиту газу через Україну з запуском трубопроводу має центральне значення для уряду Німеччини, додав Штеффен Зайберт.

"Канцлер ввечері, о 19:00 (20:00 за київським часом), прийме президента України Володимира Зеленського", — сказав він.

"Основний акцент буде зроблений, звичайно, на німецько-українських відносинах. Ситуація з реалізацією Мінських домовленостей, процес реформ в Україні, економічні питання, відносини з Росією — все це може стати темами переговорів", — додав Зайберт.

За його словами, перед переговорами запланована спільна прес-конференція.

"Для нас центральне значення, сформулюємо так, має питання збереження Україною статусу країни-транзитера газу і з запуском "Північного потоку-2", — сказав він.

"Договір (про транзит газу) залишається в силі, ми очікуємо, що обидві сторони будуть його дотримуватися", — вказав Зайберт, зазначивши, що Берлін сподівається на продовження угоди.

"Канцлерка напевно обговорить цю тему з українським президентом", — підкреслив представник кабміну.

Як повідомляла Рубрика, президент Володимир Зеленський заявив, що під час робочого візиту 12 липня в Німеччині має намір обговорити з канцлером ФРН Ангелою Меркель тематику енергетичної безпеки в контексті будівництва магістрального газопроводу "Північний потік-2".

Рубрика:
Економіка

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: