fbpx
Сьогодні
17:23 09 Лип 2021

"Голосіївського стрільця" взяли під варту на два місяці

Фото: hromadske

Голосіївський суд Києва взяв під варту до 5 вересня так званого "голосіївського стрілка" Івана Мартинюка, який забарикадувався у квартирі, відкрив вогонь та поранив поліцейського і двох цивільних. 

Про це передає кореспондентка hromadske, пише Рубрика.

Останні нібито приходили від нового власника квартири, який придбав її на електронних торгах. А підозрюваний каже, що це була спроба захоплення помешкання колекторами.

Адвокати підозрюваного із таким рішенням не погодилися — обіцяють оскаржувати.

За даними слідства, 7 липня близько 10 ранку Іван Мартинюк перебував у квартирі житлового комплексу на Голосіївському проспекті, де він і мешкав останній час і щодо якої тривала судова тяганина.

Близько 10:30 до квартири прийшли поліцейські та просили відчинити двері нібито для проведення обшуку на підставі ухвали суду. Однак підозрюваний відмовлявся відчинити двері, а також розпилив газ і почав погрожувати правоохоронцю.

"Мартинюк, усвідомлюючи, що особи одягнуті у поліцейську форму, є працівниками поліції та були при виконанні своїх службових обов'язків, взяв у руки вогнепальну зброю та вчинив постріл, тим самим поранивши патрульного поліцейського Сергія Василенка", — сказав під час судового засідання прокурор.

Також, за даними слідства, підозрюваний мав умисел на заподіяння смерті власнику квартири Андрію Лобанову та ще одному свідку Олександру Кіченку, які разом з працівниками поліції перебували у коридорі біля квартири. Лобанов є новим власником квартири, якому її продав Вадим Овчаренко. Останній придбав квартиру у 2020 році в електронній системі "Сетам".

За словами прокурора, протиправні дії Мартинюка підтверджуються показами щонайменше шістьох свідків. Прокурори просили взяти під варту Мартинюка на два місяці, наголошуючи на ризиках втечі підозрюваного, тиску на свідків, експертів, знищення або спотворення речових доказів.

Адвокатка Тетяна Охримчук наголошувала на тому, що поліцейські не продемонстрували ухвалу суду, на підставі якої нібито прийшли з обшуками, не представились, а також хтось із присутніх заліпив вічко у дверях. Також захист наголосив на тому, що наразі триває розгляд цивільної справи щодо визнання недійсними електронних торгів.

Сам підозрюваний заявив, що постріл зробив вимушено, а його слова про те, аби дочекатися постанову суду та адвокатів, проігнорували.

"Ніхто цього не зробив. Коли замок не вдалось зламати, я розпилив газ, а коли газ розпилився, то вони почали зрізати з двері петлю, і тоді я, на жаль, вимушено вистрілив. Але це була крайня міра. Я попереджав, кричав, що у мене є зброя", — сказав Мартинюк.

Нагадаємо, 7 липня у Києві внаслідок стрілянини на Голосіївському проспекті були поранені поліцейський та цивільна людина.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: