fbpx
Сьогодні
16:22 08 Лип 2021

Закон про корінні народи направили на підпис Зеленському

Ухвалений парламентом закон про корінні народи України направили на підпис президенту Володимиру Зеленському.

Про це повідомляє сайт Ради.

Відповідно до інформації ВР, даний закон був направлений на підпис главі держави сьогодні, 8 червня.

Як зазначено у пояснювальній записці, метою документа є визначення правового статусу корінних народів України та встановлення правових гарантій на повне володіння всіма правами людини і основоположними свободами осіб, що належать до корінних народів України, що встановлені нормами міжнародного права, а також передбачені в Конституції та законах України.

Що передбачає документ

У проекті акта надається визначення поняття "корінний народ України", відповідно до якого – це автохтонна етнічна спільнота, яка сформувалася на території України. Пропонується встановити, що корінними народами України є кримські татари, караїми, кримчаки.

Відповідно до положень, корінні народи мають право на самовизначення, на рівний правовий захист, на власну національну символіку і порядок її застосування з дотриманням законів України, а також право передавати майбутнім поколінням свою історію, мови, традиції, писемність і літературу.

Також законом визначені гарантії щодо правового захисту від будь-яких дій, направлених на: позбавлення ознак етнічної приналежності та цілісності як самобутніх народів, позбавлення культурних цінностей; виселення або примусове переміщення із місць компактного проживання в будь-якій формі.

Серед основоположних прав корінних народів України проектом акта гарантуються культурні, освітні, мовні та інформаційні права корінних народів України, права корінних народів України на сталий розвиток.

Проектом акта також передбачається визначення правового статусу представницьких органів корінних народів України, їх ресурсного забезпечення, а також питання міжнародного представництва корінних народів України.

Нагадаємо, що Верховна Рада ухвалила за основу та в цілому закон №5506 "Про корінні народи України".

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: