fbpx
Сьогодні
09:52 08 Лип 2021

Українським полярникам куплять криголам: Кабмін вже виділив кошти

English version here

Станція "Академік Вернадський" в сонячну погоду. Фото: Євген Прокопчук

7 липня Кабмін виділив кошти на придбання науково-дослідного судна для українських антарктичних експедицій.

Про це повідомляє Національний антарктичний науковий центр у Фейсбук, передає Рубрика.

Придбання власного судна допоможе вирішати логістичні проблеми на станції "Академік Вернадський", адже для доставляння річних і сезонних експедицій, вантажів Україна поки що змушена щороку фрахтувати іноземні судна.

«Україна входить до 30 країн світу, що мають цілорічні станції в Антарктиді. Вивчення та освоєння ресурсів Світового океану є одним із головних трендів розвитку науки та технологій у сучасному глобалізованому світі, і свого часу Україна мала чималі здобутки та напрацювання в царині морських досліджень», — зазначив міністр освіти і науки Сергій Шкарлет.

Власний океанографічний криголам дозволить у перспективі працювати не тільки в Антарктиді, а й в Арктиці, та, за потреби, в інших регіонах океану.

Українським полярникам куплять криголам

Директор Національного антарктичного наукового центру Євген Дикий на прикладі учасників 25-ї Української антарктичної експедиції, які складно діставалися станції через пандемію.

«Перезмінка була під загрозою зриву, а дорога тривала понад місяць. Тому коли 6 лютого цього року полярники 25-ї УАЕ вперше в історії прямо зі станції спілкувалися з Президентом України, то на його запитання, що потрібно найбільше, учасники експедиції не роздумуючи відповіли: власний криголам» — згадує він.

Тоді Володимир Зеленський пообіцяв, що держава зробить все необхідне для придбання судна та поставив завдання Офісу Президента і Уряду разом напрацювати рішення.

«Ми дуже вдячні! Сподіваємося на подальшу підтримку народних депутатів — членів бюджетного комітету ВРУ», — підкреслив Євген Дикий.

Найближчим часом рішення Уряду затвердить Комітет Верховної Ради України з питань бюджету, після чого полярники отримають судно.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: